Primăria Sectorului 6 vrea să amenajeze, în 2023, nu mai puțin de 873 de puncte de colectare separată a deșeurilor. Are bani europeni nerambursabili pentru mare parte din proiect. Doar că va trebui să lucreze în timp record, dacă vrea să nu-i piardă.
În dimineața zilei de vineri, 9 decembrie, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, au mers la Primăria Sectorului 6.
Acolo, alături de primarul Ciprian Ciucu, au semnat un contract pentru finanțarea cu 130.375.056 de lei a unei rețele de 866 de puncte de colectare selectivă a deșeurilor. Potrivit Primăriei Sectorului 6, 86 de milioane sunt fonduri nerambursabile. Restul banilor vor fi plătuți de la bugetul local (dar din această sumă, se va recupera TVA-ul în valoare de 20 de milioane de lei). Cu alte cuvinte, cheltuiala finală de la bugetul local va fi de aproape 25 de milioane de lei.
Scopul acelor puncte de colectare este să înlocuiască tomberoanele și să fie folosite de populație, care să colecteze separat deșeurile pe 4 fracții: plastic și metal/hârtie și carton/bio/rezidual.
Potrivit primarului Sectorului 6, 740 dintre aceste puncte de colectare vor fi subterane, iar restul supraterane.
Problema, susține Ciucu, este că – din cauză că banii au fost accesați pe ultima sută de metri din POIM 2014 – 2020 – ei trebuie cheltuiți integral până la finalul lui 2023.
Iar asta înseamnă că în doar un an Primăria Sectorului 6 va fi nevoită să scrie caietul de sarcini, să lanseze licitația, să desemneze câștigătorii, care să și instaleze punctele de colectare.
Potrivit lui Ciprian Ciucu - prin utilizarea acestor puncte de colectare în locul tomberoanelor – Sectorul 6 va reuși să pună pe circuitul de reciclare (în loc să ducă direct la groapa de gunoi) – cu 30% mai multe deșeuri.
În plus, Ministerul Mediului ar urma să se ocupe de contracte pentru alte 300 de puncte de colectare selectivă, în Sectorul 6.
Sistemul de colectare selectivă va funcționa, însă, doar în condițiile în care va exista și o firmă de salubritate care să ridice la timp și corect deșeurile colectate.
Primăria Sectorului 6 a lansat o licitație în încercarea de a selecta o nouă firmă de salubrizare, care să înlocuiască Urban SA (aflată în insolvență). Licitația a eșuat și e în curs de anulare. Despre motive a vorbit pe larg primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, într-un interviu acordat Spotmedia.ro.
Principala problemă ținea de faptul că - potrivit legii - gunoiul trebuie tratat înainte de depozitare. În București nu există infrastructură de tratare, susține Ciprian Ciucu.
Însă societățile de salubritate BRai Cata SRL și Retim SRL au cerut Primăriei Sectorului 6 să le indice, potrivit legii, cine și cum va trata gunoiul. Au depus contestație la documentația licitației, cu solicitarea ca aceasta să fie modificată și să indice surse de tratare a deșeurilor.
Consiliul Național de Solicitare a Contestațiilor (CNSC) le-a dat dreptate salubriștilor. Primăria Sectorului 6 a atacat decizia CNSC la Curtea de Apel București. Și a pierdut.
În consecință, pentru licitația deja suspendată a început procedura de anulare.
De salubritate, în Sectorul 6, se va ocupa, în continuare, Urban SA. Excepție face doar salubrizarea stradală, pentru care Primăria Sectorului 6 și-a înființat o administrație proprie, care va începe să măture și să spele străzi începând din 2023.