Dacă ideea de a lucra patru zile pe săptămână pentru același salariu îți sună bine, rezultatele unui program pilot din Regatul Unit îți pot da motive de speranță.
Zeci de companii au participat la cel mai mare test din lume pentru săptămâna de lucru de patru zile, iar cei mai mulți angajatori și angajați au declarat că le-a plăcut atât de mult încât au decis să continue să lucreze în acest fel, scrie Washington Post.
15% dintre angajații care au participat la acest experiment au spus că „nicio sumă de bani” nu i-ar convinge să se întoarcă la modul de lucru de cinci zile pe săptămână.
Aproape 3.000 de angajați au luat parte la test, care a fost organizat de grupul 4 Day Week Global, în colaborare cu grupul de cercetare Autonomy și cercetători de la Boston College și Universitatea din Cambridge.
Companiile care au participat la program au putut adopta diferite metode pentru a scurta „semnificativ” săptămâna de lucru a angajaților – de la acordarea unei zile libere pe săptămână, la reducerea numărului de zilele de lucru într-un an până la o medie de 32 de ore pe săptămână – dar trebuiau să se asigure că angajații primesc salariul complet.
La finalul experimentului, angajații au raportat numeroase beneficii legate de somn, nivelul de stres, viața personală și sănătatea mintală, potrivit rezultatelor studiului.
Veniturile companiilor „au rămas în general aceleași” în timpul testului care a durat șase luni, dar au crescut în medie cu 35% în comparație cu o perioadă similară din anii precedenți. Totodată, numărul demisiilor a scăzut.
Dintre cele 61 de companii care au participat la test, 56 au spus că vor continua să implementeze săptămâna de lucru de patru zile după încheierea programului pilot, dintre care 18 au spus că schimbarea va fi permanentă. Doar trei companii au declarat că nu intenționează să continue.
Rezultatele acestui test ar putea pune din nou în lumina reflectoarelor săptămâna de lucru mai scurtă ca o posibilă soluție pentru a combate nivelul ridicat de epuizare a angajaților și pentru fenomenul „Marea Demisie”.
Venituri crescute, bunăstarea angajaților
Rezultatele studiului din Marea Britanie a avut la bază un alt program pilot desfășurat anul trecut. Acest experiment, care a implicat aproximativ 30 de companii și 1.000 de angajați din mai multe țări, a avut ca rezultat creșterea veniturilor, reducerea demisiilor și o mai mare bunăstare a angajaților.
Niciuna dintre firmele participante nu a mai revenit la săptămâna de lucru de cinci zile.
Programul pilot din Regatul Unit a implicat de două ori mai multe companii și de aproape trei ori mai mulți angajați decât experimentul anterior și este cel mai mare de acest gen. Beneficiile pentru participanți s-au extins dincolo de birou, și în viața personală a angajaților.
Cei care au participat la program au declarat că au avut mai mult timp pentru a-și îngriji copiii, nepoții sau persoanele în vârstă din viața lor.