Care sunt echipamentele electrotehnice de bază ale unei locuințe

Care sunt echipamentele electrotehnice de bază ale unei locuințe
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Toți ne dorim să avem o casă nouă, și chiar una veche, dar renovată, de ce nu? Dar ce facem când avem doar casa veche, fără gram de reabilitare? Cu ce, de unde și cum începem, și cel mai important, când începem?

Cu toții știm că nici măcar locuințele construite în urmă cu zece – cincisprezece ani nu mai corespund deloc sau parțial cerințelor actuale! 

De exemplu, componenta electrică atât de folosită în ultimul deceniu ne face să căutăm cele mai bune și inovatoare surse de tensiune (surse de alimentare) pentru a beneficia în mod cât mai plăcut și în siguranță de beneficiile curentului electric.

De asemenea, energia verde prin panourile fotovoltaice care se așează în număr foarte mare pe locuințe ne pune în situația de a căuta tot mai multe componente de care nici nu auzisem acum cincisprezece ani. Și parcurile eoliene au un aport foarte mare în implementarea energiei verzi, dar în cazul lor interesul se mută direct pe furnizorii sau producătorii de energie.

ADVERTISING

Siguranța, atât ca produs, cât și ca stare de fapt, este principala prioritate a oricărei locuințe, indiferent dacă este veche sau nouă. Ca produs, siguranța, este acel dispozitiv care se decuplează când are loc o suprasarcină sau un nefericit scurtcircuit. Nici unul nu am vrea să avem de-a face cu așa ceva! 

Siguranța, ca stare de fapt, este acea senzație de liniște, când știi că toate lucrările sunt făcute de specialiști și executate cu echipamente de calitate, care normal, ar trebui achiziționate de la același producător. Alegerea celor mai ieftine componente de la mai mulți producători nu este întotdeauna o soluție. Îți faci doar o casă, nu un cartier de blocuri cu zeci de locuințe.

ADVERTISING

Încă de la intrarea pe proprietate (tocmai pentru a nu fi nevoit tot timpul distribuitorul de energie să intre în casă) este nevoie de un panou central de distribuție care să asigure funcționarea în perfectă stare a electrocasnicelor din casă.

Fără nicio problemă, aceste panouri de distribuție pot fi montate la fiecare etaj tocmai pentru a nu interfera cu celelalte electrocasnice din casă sau de la celelalte etaje ale casei, sediului sau a complexului. Scopul panourilor de distribuție este acela de a păstra în maximă siguranță fiecare etaj.

De cele mai multe ori, și la decizia meșterului, primul lucru care se aplică în tabloul de distribuție este o siguranță principală ca un plus la celelalte siguranțe în cazul în care nu funcționează corect una. Această siguranță generală se montează doar una în tabloul de siguranțe de la intrarea în locuință.

ADVERTISING

Al doilea lucru sau echipament se numește circuit sau siguranță cu priză dedicată. Ia în calcul și opțiunea că, în funcție de zona geografică în care te afli aceste dispozitive pot avea mai multe denumiri. Aceste siguranțe cu priză dedicată se folosesc la consumatorii mari de energie cum ar fi plita electrică, cuptorul electric, mașina de spălat etc. 

Al treilea element principal este siguranța pentru prize normale. Se pot monta în panoul de distribuție al fiecărui etaj. Aceste siguranțe au rolul exclusiv de a apăra instalația electrică de un scurtcircuit care se poate întâmpla din diverse motive, cum ar fi, introducerea unor mari consumatori în aceeași priză urmând a se supraîncălzi priza sau a lua foc.

Toate aceste produse sau echipamente electrotehnice trebuie să fie obligatoriu de la producători sau distribuitori autorizați și de încredere cum sunt cei de la Noark Electric, care pot oferi consultanță de specialitate și garanție, lucruri care nu sunt deloc de exclus sau ignorat!

Al patrulea element este siguranța sau echipament pentru circuitul de lumină. Acesta, tot așa, poate fi montat pe fiecare palier în parte, de la caz la caz și are rolul de a proteja celelalte paliere sau încăperi de pe același palier. 

Ultimul este circuitul pentru sonerie. Și aici depinde de la proiect la proiect. Acesta are un singur rol, de a suna și nu este recomandabil să fie pus pe fiecare palier sau etaj, la intrare în casă sau în curtea vecinului, este de ajuns o singură sonerie sau siguranță pentru sonerie!

Așadar, oricum le numești, este important să folosești siguranțe de calitate pentru siguranța ta, a familiei tale și a altor persoane din jurul locuinței tale!