Campionul nevăzător care a dovedit că escalada poate schimba vieți

Campionul nevăzător care a dovedit că escalada poate schimba vieți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Chiar dacă nu vede, Răzvan Nedu îi face pe alții să vadă. Cu sufletul, nu cu ochii. Iar dacă ar fi un personaj, Razvan spune ca ar fi Spiderman. Nu doar pentru că se cațără, ci pentru că el crede cu adevărat în ceea ce spune acest personaj , că puterea vine cu responsabilitate. Crede că puterea stă în fiecare dintre noi și își dorește ca tot mai mulți oameni să înțeleagă acest lucru. 

Acum 5 ani, pentru Razvan, zilele erau la fel, ca pentru orice tânăr cu dizabilități. Cu o vedere de doar 1%, mergea la școală, întotdeauna însoțit de cineva, iar când se putea, se întâlnea cu prietenii lui. Pâna într-o zi, când în curtea liceului în care învăța, a venit echipa Asociației Climb Again, ONG dedicat tinerilor cu dizabilități, cu un panou mobil, pe care s-a cățărat. Fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă care a suferit și el, la rândul lui, un accident, Asociația Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate. 

ADVERTISING

A fost momentul când totul s-a schimbat. Au urmat vizite la centrul de escaladă Climb Again alături de alți colegi de-ai lui și a învățat să facă diferența între drumeții, alpinism, escaladă. L-a cunoscut pe Claudiu Miu, care l-a încurajat în fiecare clipă că poate, poate mai mult. A aflat că dacă face acest sport cu pasiune și dedicare, are șansa să facă performanță în echipele paralimpice, că există campionate și că, într-o zi, ar putea să fie chiar el acolo, pe podium, medaliat în competiții internaționale. 

Acasă însă, când venea julit și cu bătături, familia îi spunea să renunțe. El nu trebuia să facă asta. Era greu și inutil, pentru că Razvan avea o dizabilitate. Cum poate un tânăr care vede doar 1% și care iese din casă doar însoțit, să escaladeze pereți? Cum putea el să își găsească independența în acest sport? Și mai ales, de ce?

ADVERTISING

Răspunsul a venit în 2016, când Claudiu i-a propus să participe la Campionatul Mondial din Franța. Nu a fost simplu. Răzvan a cerut multe, mai multe antrenamente. 6 zile din 7 le petrecea la sală, escaladând pereți, căzând, urcând din nou, făcând strategii în minte ca să ajungă sus, căzând din nou și apoi luând-o de la capăt, ore în șir. La primul concurs a căzut într-un traseu, iar la al doilea concurs a tras o palmă într-o muchie și a fost descalificat. 

A avut multe momente în care a plans de neputință și a fost cuprins de frustrare, dar din toate a învățat că trebuie să aibă încredere în el, a învățat ce înseamnă disciplina, încrederea, asumarea și conștientizarea limitărilor. A învățat să își cunoască mintea și corpul. Și dacă ar fi să asocieze escalada cu ceva, ar spune că e un curcubeu, pentru că este atât de variată și de complexă încât ea se schimbă în permanență.

ADVERTISING

Când se cațără, Razvan nu mai aude muzica, e deja cântecul liniștii și al concentrării. Iar dacă ar fi o carte, escalada ar fi o carte de aventuri cu foarte multe personaje și întâmplări, un roman în toată regula.  Iar titlul ar fi despre cum să te cunoști și să ai încredere în tine.  

Au trecut 5 ani, plini de încercări și reușite, cu foarte multe provocări și astăzi Răzvan Nedu este cel mai medaliat sportiv român la paraclimbing, vice campion mondial în acest an și, așa cum spun toți cei care îl cunosc, un model pentru copiii și tinerii cu dizabilități și pentru noi toți. Pentru că Răzvan face sport de performanță, este instructor de escaladă, citește mult cu ajutorul audiobook-urilor, face și alte sporturi – totul din postura unui om cu deficiențe de vedere. 

Escalada este puterea lui. Uneori ajutorul vine de unde nu te aștepți! – aceasta este campania Asociației Climb Again, menită să aducă în atenția publicului problematica integrării persoanelor cu dizabilități și rezultatele extraordinare ale terapiei prin escaladă. Fie că vorbim de persoane cu dizabilități sau nu, escalada a devenit puterea și motivația multor oameni. 

Pentru că nimeni nu ar putea crede că un om care nu vede poate urca un munte,  că un tânăr fără picioare poate escalada un perete sau că niște copii cu dizabilităîi pot ajunge campioni.  La Climb Again schimbăm viețile celor care îndrăznesc să creadă! 

Donează 2 euro prin sms la 8844 cu textul VEZI și un copil cu dizabilități va fi mai aproape de a-ți depăși limitele, făcând terapie prin escaladă la Climb Again!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇