Buzău: Mai mulţi copii şi adulţi au fost împărtăşiţi cu aceeaşi linguriţă în Catedrala Sfântul Sava. La ceremonie a asistat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu

Buzău: Mai mulţi copii şi adulţi au fost împărtăşiţi cu aceeaşi linguriţă în Catedrala Sfântul Sava. La ceremonie a asistat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu

Mai mulţi buzoieni, copii şi adulţi, au fost împărtăşiţi, în pofida precauţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, cu aceeaşi linguriţă şi din acelaşi potir în Catedrala Sfântul Sava, într-o ceremonie la care a asistat şi preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, cu ocazia sfinţirii Catedralei de la Buzău.

Duminică dimineaţă, un sobor de 5 preoţi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Ciprian Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a oficiat slujba de sfinţire a Catedralei Sfântul Sava urmată de Sfânta Liturghie. Ceremonia de sfinţire a început în jurul orei 7.00 şi s-a finalizat la orele prânzului. Accesul credincioşilor în biserică a fost limitat, iar mare parte din cei prezenţi au purtat mască. 

ADVERTISING

Pe lângă preoţi şi membrii corului bisericesc care nu au purtat măşti au existat şi credincioşi care au renunţat la aceasta în interiorul bisericii. Printre aceştia şi primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, dar şi alţi invitaţi.

Sosirea preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost anunţată pentru ora 10.30, când primarul municipiului Buzău a ieşit din biserică şi s-a întors însoţit de Marcel Ciolacu, ambii purtând mască. După sosirea lui Ciolacu, un preot s-a deplasat la persoanele care nu purtau mască, cerându-le să respecte regulile şi să îşi acopere nasul si gura.

ADVERTISING

La finalul Sfintei Liturghii, mai mulţi copii, dar şi adulţi au fost împărtăşiţi de preoţi cu aceeaşi linguriţă, în pofida precauţiilor impuse de pandmeia de COVID -19, la ceremonie fiind prezent şi Marcel Ciolacu. De asemenea, şi preoţii care au oficiat slujba au primit împărtăşanie direct din potir de la Înaltpreasfinţitul Ciprian.

Conform HG de prelungire a stării de alertă, activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare.

ADVERTISING

”În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioşii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafeţele frecvent atinse (de exemplu, mânerele uşilor, balustrade, scaune)”, prevede Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcaşurile de cult, distanţa minimă de siguranţă şi măsuri sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţilor religioase pe durata stării de alertă publicat în luna mai în Monitorul Oficial.

Ideea iniţială era ca pentru împărtăşanie să fie utilizate lingurinţe de unică folosinţă, însă a fost respinsă categoric de reprezentanţii bisericii. La acel moment, Biserica Ortodoxă Română anunţa că împărtăşirea comună se amână, deşi folosirea aceleiaşi linguriţe nu a fost niciodată sursă de contaminare, rămânând posibilitatea împărtăşirii individuale.

Plângerile la adresa Arhiepiscopului Tomisului legate de folosirea aceleiaşi linguriţe la împărtăşanie au fost clasate.

Citește și:

Nu credem în covid nici dacă îi omorâm pe alții!

Patriarhia: Sfânta Împărtășanie se va face dintr-un singur Potir sfinţit şi cu o singură linguriţă sfinţită

Preotul de la mănăstirea din Suceava unde s-a ținut slujbă cu biserica arhiplină a fost amendat cu 500 de lei


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇