București: tai ilegal un arbore, plătești cu o bere! Ce îi cere Ciucu lui Nicușor Dan ca să deblocheze majorarea amenzilor

București: tai ilegal un arbore, plătești cu o bere! Ce îi cere Ciucu lui Nicușor Dan ca să deblocheze majorarea amenzilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nimeni n-o să se gândească de două ori înainte să taie ilegal un arbore, în București, câtă vreme valoarea amenzii rămâne foarte de scăzută. Cam cât prețul unei beri, la restaurant.

Candidata SENS la Senat, Ana Ciceală, a propus – încă din 2022, pe vremea când era consilier general – creșterea amenzii de zeci de ori. Dar PSD și PNL n-au susținut proiectul.

Iată cum a explicat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu (PNL) - într-o dezbatere organizată de Centrul Român de Politici Europene (CRPE) și Asociația Ecopolis -  refuzul colegilor săi liberali de a gira majorarea amenzilor pentru tăieri ilegale de arbori.

Cine taie fără aviz de la Direcția de Mediu din PMB arbori, în București, poate fi amendat în baza Hotărârii Consiliului General al Municipiului București (HCGMB) nr. 304/2009 „privind aprobarea normelor de protecție a spațiilor verzi din București”.

ADVERTISING

Valoarea amenzilor, stabilită acum 15 ani prin Articolul 2 al HCGMB 204/2009 este cuprinsă între:

  • 50 lei și 100 lei pentru persoanele fizice
  • 1.000 lei și 5.000 lei pentru persoane juridice.
fragment-din-anexa-HCGMB-204-2009-care-stabileste-

În cazul în care amenda e achitată în primele 15 zile, suma de plată scade la jumătate.

Cu alte cuvinte, un cetățean care taie ilegal un arbore ar putea scăpa chiar și cu o amendă de doar 25 de lei.

E o sumă derizorie, contravaloarea unui pachet de țigări sau a unei beri de import într-un restaurant.

În plus, dacă, ipotetic, respectivul cetățean defrișează la solicitarea neoficială a proprietarului de teren  - care vrea să-și elibereze suprafața de arbori fără să obțină avize - atunci cei 25 de lei de plată per arbore tăiat ilegal chiar nu pot reprezenta un obstacol în calea defrișării.

O soluție pentru descurajarea tăierilor ilegale ar fi, deci, mărirea amenzilor.

ADVERTISING

Fosta consilieră generală Ana Ciceală - care a condus în mandatul trecut Comisia de Mediu din CGMB - a propus încă din 2022 un proiect prin care valoarea amenzilor pentru persoane fizice care defrișează fără aviz de la PMB crește considerabil.

Mai exact, în loc de amendă cuprinsă între  50 lei și 100 lei (cât prevede HCGMB acum), un cetățean prins că taie ilegal arbori ar plăti între 4.000 lei și 5.000 lei (deci între 2.000 și 2.500 lei, în primele 15 zile).

Ar fi, deci, o creștere de zeci de ori a amenzilor.

După mai bine de un an în de pregătire, proiectul a ajuns pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General din 2 aprilie 2023.

Mai jos găsiți proiectul Anei Ciceală, așa cum a fost el pus ordinea de zi de Nicușor Dan.

USR a votat pentru. Grupul PSD - cel mai mare, în mandatul precedent - și grupul PNL s-au abținut (ceea ce a echivalat cu un vot negativ).

ADVERTISING

Proiectul a picat și nu a revenit pe ordinea de zi.

De ce spune Ana Ciceală că i-a picat proiectul

La dezbaterea „Bucureștiul poluat: cum putem prioritiza măsurile și investițiile verzi”, organizată de CRPE și Asociația Ecopolis, Ana Ciceală a vorbit despre distrugerile masive de spații verzi din partea retrocedată a Parcului IOR.

Acolo vin persoane care taie aproape zilnic arbori. Chiar vineri, pe 15 noiembrie, au avut loc astfel de defrișări, potrivit unei postări a consilierului general Cătălin Teniță (REPER).

Și azi se taie în IOR.

Publicată de Cătălin Teniţă pe Vineri, 15 noiembrie 2024

Poate că amenzile mari i-ar descuraja pe cei care taie fără avize. Cei 25 de lei per arbore cu siguranță nu-i sperie!

„Pe proiectul creșterii amenzilor pentru tăieri de arbori din București, noi am făcut așa, un calcul mental ...

Din iulie 2022 până în iulie 2024 au existat cel puțin 20 de ședințe de grup, informale, la care au participat partidele care formau majoritatea: USR și PNL. Proiectul a fost pus pe ordinea de zi (a unei ședințe de Consilu General - n.red.). Dar ulterior a fost scos.

Ana-Ciceala-candidat-SENS-la-Senat
În imagine: Primarul Sectorului 2, Rareș Hopincă (stânga), Ana Ciceală, candidat SENS la Senat (centru) și Octavian Berceanu, candidat REPER la Senat (dreapta). Foto: Alexandru Nistor.

Pentru că s-au tot votat buget și rectificări de bugete. Și ai nevoie (ca primar – n.red.) de acei bani pentru proiecte (deci nu poți să forțezi mână majorității, prea mult – n.red.).

Deci nu cred că este vorba aici despre un singur om, ci de mai mulți”, a spus Ana Ciceală.

Ciucu: „Eu l-am blocat, nu colegii mei! O condiție am și-l votăm!”  

În cadrul aceleiași dezbateri organizate de CRPE și Asociația Ecopolis, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a declarat că a blocat personal proiectul pentru a-l determina pe Nicușor Dan să rezolve o problemă.

„Ana Ciceală este destul de gentilă încât nu spune că aceia care au blocat proiectul sunt cei de la PNL. Colegii mei.

O spun eu. Și nu ei, eu am blocat proiectul! Și mâine ies public și le cer să îl votăm. Și îl votăm. Dar am o singură condiție. Să ajungă primarul general la zi cu avizele de defrișare.

De ce? Înțelegeți-mă și pe mine.! Sunt arbori care, în acest moment, sunt putreziți. Sunt vai de ei. Care au un risc să cadă pe mașini. Pe oameni. Și să mai avem tragedii, în oraș.

Ciprian-Ciucu-Primarul-Sectorului-6-1
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, într-un dialog aprins cu candidata SENS la Senat, Ana Ciceală, la dezbaterea „Bucureștiul poluat: cum putem prioritiza măsurile și investițiile verzi. Foto: Alexandru Nistor

Dacă un lucrător de la ADP se duce și taie fără aviz un astfel de copac, își ia o amendă foarte mare.

Cum și-au mai luat (lucrători de la ADP Sector 6 - n.red.) de la Municipiul București. Și colegii lor au făcut chetă, ca să nu plătească oamenii respectivi amenda. Asta e singura mea condiție: hai să ajungem la zi cu avizele pe care primăriile le-au solicitat pentru defrișare.

Și creștem acele amenzi”, a precizat Ciprian Ciucu.

La solicitarea spotmedia.ro, ADP Sector 6 a transmis că „în primele 10 luni ale anului 2024 a depus la Direcția de Mediu din PMB 873 de solicitări pentru defrișarea a 1.814 arbori uscați sau aflați în declin biologic avansat, arbori care prezintă risc de prăbușire la condiții meteo nefavorabile.

Direcția de Mediu din PMB a emis 8 avize pentru defrișarea a 28 arbori”.

De asemenea, ADP Sector 6 ne-a transmis că a depus „537 de solicitări pentru toaletarea arborilor, fiind emis un singur aviz pentru toaletarea a 7 arbori”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇