Trei bacterii care pot crea probleme de sănătate au fost descoperite în borşul de peşte primit de pomană de la mămăstire şi oferit pacienţilor de la Spitalul Murgeni.
Autorităţile locale anunţau iniţial că analizele preliminare demonstrau că probele examinate nu erau contaminate.
Însă un document oficial al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui, comunicat Prefecturii Vaslui şi obţinut de Libertatea, arată că în borşul de peşte au fost găsite bacterii periculoase.
Documentul demonstrează că, încă de pe 29 noiembrie, autorităţile din Vaslui ştiau că mâncarea oferită pacienţilor de la Murgeni conţinea bacterii care pot produce probleme de sănătate.
În borşul de peşte, oferit de Mănăstirea Floreşti pacienţilor de la Murgeni, s-au identificat clostridium perfringens, bacillus cereus şi cerulida.
”Bacillus cereus formează două toxine responsabile pentru intoxicaţia alimentară, în general când numărul de bacterii depăşesc 100.000 pe gram de hrană, deşi există şi cazuri cunoscute de otrăvire în care concentraţia a fost cu mult sub 6.000/g”, se arată în adresa transmisă Prefecturii Vaslui.
Sunt indicate şi valorile bacteriilor descoperite în borş: Clostridium perfringens – 1,64 milioane/gram Bacillus cereus – 3.091/gram Cerulida – 945,98/gram.
Medicii consultaţi de jurnalişti apreciază că valorile sunt mici, dar pot crea probleme.
În 27 noiembrie, autorităţile locale din Vaslui anunţau că rezultatele parţiale ale analizelor primite de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui pe probele de alimente trimise la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică sunt negative, atât în ceea ce priveşte bacteriile, cât şi pesticidele sau toxinele.
Trei pacienţi internaţi la Spitalul Murgeni au murit, iar 29 au avut probleme de sănătate, fiind internaţi în diferite spitale, după ce au mâncat alimente pe bază de peşte oferite de mănăstire.