Ați fost controlați/legitimați de poliție la ieșirea din metrou?

Ați fost controlați/legitimați de poliție la ieșirea din metrou?

Un cetățean a semnalat recent că a fost martorul unor controale ale Poliției, la stația de metrou Piața Unirii din Bucureşti. Călătorii erau selectați aleatoriu, în general fiind persoane tinere. Oamenii ar fi fost controlați corporal și la bagaje, fără explicații.

APADOR-CH a întrebat Poliţia Capitalei care a fost scopul acestor controale, pe ce criterii au fost selectați cetățenii controlați și dacă li s-a înmânat la final un proces-verbal în acest sens, așa cum prevede legea.

Ce spune Poliția

În răspunsul furnizat APADOR-CH, Poliția nu spune concret cum alege persoanele pe care le controlează, ci asigură doar că toate controalele realizate la metrou au respectat prevederile legale.

ADVERTISING

La a doua întrebare, Poliția a răspuns că respectă întocmai ce zice legea:

Referitor la actele întocmite cu ocazia efectuării unui control corporal, poliţiştii, la finalul activităţilor, consemnează într-un proces-verbal rezultatul verificărilor, proces-verbal care, în cazul constatării unei infracţiuni flagrante, constituie act de sesizare, iar în această situaţie este adus la cunoştinţa persoanelor implicate. În celelalte situaţii, ce nu implică constatarea vreunei infracţiuni, poliţiştii întocmesc un proces-verbal de control corporal pe care îl înmânează persoanei în cauză, în xerocopie”.

ADVERTISING

 Citiți răspunsul integral al Poliției

Așadar, în caz că v-ați aflat printre persoanele oprite de poliție la ieșirea din metrou, în perioada asta, legitimate și controlate la buzunare și/sau bagaje, APADOR-CH vrea să ştie dacă situația s-a derulat în realitate la fel cum spune legea și implicit Poliția în răspunsul oficial.

Dacă aveți și un proces verbal primit de la poliție, APADOR-CH îl aşteaptă pe adresa office@apador.org, ca să vadă ce motiv legal a fost invocat în el, pentru control.

ADVERTISING

În caz că nu ați fost încă norocoșii câștigători ai loteriei Poliției, e bine să citiți ce poate și ce nu poate Poliția să facă în cazul unor astfel de controale neașteptate și ce drepturi aveți.

Un tâlhar a fost prins

Poliţia Capitalei a anunţat vineri că un bărbat, de 43 de ani, a fost reţinut, după ce a săvârşit în câteva ore tâlhării la metrou, victime fiind patru femei, cărora le-a smuls lănţişoarele şi cerceii în timp ce trenul era oprit în staţii.

Totul s-a petrecut joi, în intervalul orar 6:30 - 10:30, când mai multe persoane au fost tâlhărite, în timp ce se aflau în trenurile de metrou, în zona sectoarelor 1, 2 şi 3.

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇