Apartamentele din blocurile cu risc seismic nu vor mai putea fi închiriate - proiect de lege

Apartamentele din blocurile cu risc seismic nu vor mai putea fi închiriate - proiect de lege

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege care prevede mai multe reguli noi pentru clădirile cu risc seismic, printre care și interdicţia de închiriere sau cedare în comodat sau folosinţă a apartamentelor în blocurile de locuinţă clasificate cu risc seismic I.

Actul normativ va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere și aprobare, iar guvernul a solicitat adoptarea lui în procedură de urgență, a informat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Printre măsurile anunțate de ministrul Dezvoltării se află:

ADVERTISING
  • accelerarea activităţilor de evaluare vizuală rapidă a clădirilor din România. Termenele sunt
    • pentru şcoli şi spitale, trebuie să înceapă cel mai târziu la 1 ianuarie 2024 şi trebuie finalizate cel târziu la 1 noiembrie 2024
    • pentru alte clădiri cu destinaţie publică, cel târziu până la 1 ianuarie 2024 să înceapă, cel târziu până la 1 noiembrie să se finalizeze
    • la blocuri de locuinţe - 1 ianuarie 2025, termen până la care să înceapă, finalizarea până la 1 iunie 2026
  • după evaluarea vizuală rapidă a clădirilor, acolo unde este cazul, se trece la întocmirea unui raport de expertiză de clasificare în risc seismic. Termenele sunt cel târziu la 1 ianuarie 2025 să înceapă expertizarea și această expertizare să se finalizeze la 1 iunie 2026.
  • etapele sunt obligatorii, fiind prevăzute și amenzi - dacă în urma evaluării vizuale rapide s-a constatat că este necesară expertizarea, este obligatoriu ca aceasta să fie făcută. Legea prevede sancţiuni și pentru autoritatea locală, și pentru proprietari, dacă nu sunt parcurse toate etapele până la consolidarea clădirilor cu risc seismic.
  • interzicerea de a organiza și desfășura activități permanente sau temporare în clădiri clasificate cu risc seismic I, în cazul în care există aglomerări de persoane - încăperi în care pentru o persoană sunt mai puţin de 4 metri pătraţi şi mai mult de 50 de persoane.
  • interzicerea închirierii sau cedării în comodat sau folosință a apartamentelor în blocurile de locuinţă, pentru apartamente care sunt situate în clădiri blocuri de locuinţă clasificate cu risc seismic I, până la consolidarea acestora. În cazul clădirilor sau locuinţelor închiriate deja, contractul de închiriere va înceta de drept într-un termen de 30 de zile de la momentul întocmirii raportului de expertiză tehnică.
  • nu mai este nevoie de acordul unanim al proprietarilor dintr-o clădire cu risc seismic pentru executarea lucrărilor de consolidare, ci numai acordul majorității proprietarilor (jumătate plus unu din numărul proprietarilor aferenţi asociaţiei de proprietari).
ADVERTISING

La jumătatea lunii februarie, după cutremurul din Turcia și cele din Gorj, premierul Nicolae Ciucă a aprobat înființarea unui comitet interministerial pentru analiza de risc seismic.

Comitetul va funcţiona ca organism care „să furnizeze Guvernului liniile directoare şi soluţiile necesare pentru a pregăti cât mai bine atât populaţia, cât şi infrastructura din toate domeniile, în cazul producerii unui seism”.

Din comitet fac parte vicepremierul Kelemen Hunor, reprezentanți din ministere, Inspectoratul de Stat în Construcții, Institutul pentru Fizica Pământului, Academia Română, reprezentanți ai Uniunii Consiliilor Județene, ai asociațiilor municipiilor, orașelor și comunelor.

ADVERTISING

Ulterior, Ministerul Educației a publicat lista școlilor cu risc seismic din România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇