Alex Florența anunță un record negativ: Mai mult de 30% din posturile de procurori nu sunt ocupate. Doar 10 din 235 de parchete funcționează cu schema completă

Alex Florența anunță un record negativ: Mai mult de 30% din posturile de procurori nu sunt ocupate. Doar 10 din 235 de parchete funcționează cu schema completă

Procurorul general al României, Alex Florenţa, susţine că anul 2023 a fost caracterizat de acutizarea deficitului de personal şi a explicat că s-a ajuns ca gradul de ocupare a schemei de procurori la nivelul Ministerului Public să scadă la un minim istoric de 69,22%.

El a menţionat că doar zece unităţi de parchet din 235 funcţionează cu schema de procurori completă.

Anul trecut s-au pensionat 165 de procurori, alţi 29 au fost numiţi în funcţia de judecător. În schimb, au intrat în sistem doar 40 de procurori.

ADVERTISING

Şi acum o lună procurorul general se plângea de cea mai acută criză de personal din istoria Parchetului, iar anul trecut şi predecesoarea sa, Gabriela Scutea, vorbea de lipsa acută de procurori.

Alex Florenţa a prezentat, miercuri, raportul de activitate al Ministerului Public pentru anul 2023.

El a precizat că mai mult de 20 de unităţi de parchet au funcţionat anul trecut cu un singur procuror. 

“Mai mult de 20 de unităţi de parchet au funcţionat în 2023 cu un singur post de procuror ocupat prin numire, ceea ce presupune un efort uriaş pentru a acoperi toate activităţile de urmărire penală, judiciară, cât şi funcţia de management specifică”, a transmis Alex Florenţa.

ADVERTISING

“De remarcat, sub acest aspect, că în prezent doar 10 unităţi de parchet dintr-un total de 235 funcţionează cu schema de procurori completă. Se remarcă o acutizare a acestei situaţii nu doar la nivelul parchetelor locale, ci mai ales la nivelul parchetelor superioare, cu competenţe directe în investigarea unor infracţiuni grave cum sunt omorurile, evaziunea fiscală, spălarea de bani, corupţia şi putem vedea aici parchete de pe lângă tribunale cum sunt Galaţi şi Caraş Severin cu scheme de ocupare de 15%, alte de 30%. Constatăm aceste deficienţe şi la nivelul parchetelor de pe lângă curţile de apel, un exemplu elocvent fiind Suceava sau Galaţi”, a mai afirmat Alex Florenţa. 

ADVERTISING

Mai mult de jumătate din funcţiile de conducere sunt vacante

El a menţionat că situaţia se prezintă similar şi în ceea ce priveşte funcţiile de conducere unde, dintr-un total de 655 de funcţii la nivelul Ministerului Public (inclusiv DNA şi DIICOT), 370 erau vacante la final de 2023, ceea ce reprezintă un procent de 56%.

“În aceste condiţii, managementul resurselor umane a constituit un obiectiv prioritar al echipei de conducere a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind depuse eforturi susţinute în vederea  asigurării funcţionalităţii de bază a structurilor de parchet şi asigurarea continuităţii în activitatea de urmărire penală şi cea judiciară”, a subliniat Alex Florenţa.

El a mai declarat că o situaţie aparte a reprezentat-o şi gradul de ocupare a posturilor de procuror la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a ajuns în cursul anului 2023 la un procent de 39,58%, pe fondul mai multor cauze (pe de o parte, modificările legislative care au generat pensionări masive, iar pe de altă parte, lipsa motivaţiei procurorilor de a accesa oportunităţile de promovare sau transfer la PÎCCJ).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇