85% dintre români se declară religioși. Votanții PSD și AUR, cel mai des la biserică

85% dintre români se declară religioși. Votanții PSD și AUR, cel mai des la biserică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Peste opt din zece români (85%) afirmă că se consideră persoane religioase, însă doar o treime dintre ei merg frecvent la biserică.

Doar 14% dintre respondenți declară că nu sunt religioși, iar 1% nu au răspuns.

Diferențele apar în funcție de vârstă, educație, mediul de rezidență și orientarea politică, arată cel mai recent barometru INSCOP Research realizat la comanda platformei Informat.ro, în parteneriat cu Strategic Thinking Group.

Cine se declară religios și cine nu

Religia este cel mai prezentă în rândul votanților AUR (97%), al persoanelor cu studii primare (97%) și al celor care trăiesc în mediul rural (93%).

La polul opus, se regăsesc tinerii sub 30 de ani (23% declară că nu sunt religioși), persoanele cu studii superioare (30%) și locuitorii din București (29%) sau marile orașe (22%).

„Religiozitatea românilor este una culturală și identitară, fapt subliniat de majoritatea foarte largă de 85% care se consideră persoane religioase”, a explicat Remus Ștefureac, directorul general al INSCOP.

Cât de des merg românii la biserică

Cele mai multe persoane declară că merg la biserică doar la marile sărbători (25,4%), iar 23% spun că participă la slujbe o dată pe săptămână.

Alte procente: 19,4% merg foarte rar, 17,1% cel puțin o dată pe lună, 7,6% de mai multe ori pe săptămână și 6,8% niciodată.

Frecvența participării la slujbe este influențată de vârstă, educație și opțiunile politice. Astfel, 13% dintre votanții PNL, 12% dintre tinerii între 18 și 29 de ani și tot 12% dintre cei cu studii primare declară că merg la biserică de mai multe ori pe săptămână.

Votanții PSD și AUR, cel mai des la biserică

Conform sondajului, 30% dintre votanții PSD și 31% dintre cei ai AUR merg săptămânal la biserică.

În rândul persoanelor cu studii primare, procentul ajunge la 32%, iar în urbanul mic la 30%.

Dintre cei care frecventează lăcașurile de cult cel puțin o dată pe lună se remarcă persoanele între 30 și 44 de ani (24%) și angajații la stat (23%).

În același timp, 28% dintre bărbați, 29% dintre bucureșteni și 33% dintre bugetari merg doar la sărbători mari.

Cei mai puțin practicanți sunt votanții USR (25% merg foarte rar, iar 12% niciodată), persoanele cu studii superioare (27%) și locuitorii din București (29% foarte rar, 13% niciodată).

Oamenii de la țară sunt mai religioși

„Religiozitatea practicantă este mai redusă, dar semnificativă în condițiile în care 30,6% din populație declară că merge cel puțin o dată pe săptămână la biserică. Religiozitatea practicantă este mai ridicată în rândul populației din mediul rural, din orașele mici și medii. De asemenea, votanții PSD și AUR declară că merg mai des la biserică decât votanții PNL și, mai ales, USR”, a precizat Remus Ștefureac.

Directorul de cercetare INSCOP, Darie Cristea, a subliniat că „românii se consideră persoane religioase în marea lor majoritate. (…) Simplul fapt că aproape jumătate din populație consideră mersul la biserică un comportament dezirabil ne spune foarte mult despre existența acestei religiozități. Da, aici este o deosebire față de multe societăți europene occidentale, unde dezinteresul față de religie și ateismul sunt destul de bine reprezentate”.

Barometrul Informat.ro - INSCOP Research a fost realizat în perioada 20-26 iunie, pe un eșantion de 1.150 de persoane, prin interviuri telefonice (CATI). Marja de eroare este de ±2,9%, la un nivel de încredere de 95%, iar eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă neinstituționalizată a României.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇