O descoperire a oamenilor de știință americani ar putea face ca vaccinurile și medicamentele pe bază de proteine să nu mai trebuiască a fi ținute la frigider.
„Peste 80% din medicamentele biologice și 90% din vaccinuri necesită condiții de temperatură controlată. Această abordare ar putea revoluționa stocarea și distribuția acestora, făcându-le mai accesibile pentru toată lumea”, a declarat Scott Medina, conducătorul studiului, profesor de inginerie biomedicală la Penn State, într-un comunicat transmis de universitate.
Acest lucru ar economisi miliarde de dolari cheltuite în prezent pentru menținerea la rece a acestor produse de-a lungul lanțului de aprovizionare și ar permite potențial utilizarea terapiilor proteice în medii în care refrigerarea constantă nu este posibilă.
Sute de medicamente vitale precum insulina, anticorpii monoclonali și vaccinurile virale intră în această categorie.
Concret, oamenii de știință au înlocuit soluția pe bază de apă utilizată în mod obișnuit în medicamentele pe bază de proteine cu un ulei perfluorocarbonat. Atunci când au fost testate pe șoareci, cercetătorii au constatat că noile soluții au fost la fel de eficiente ca versiunile refrigerate și nu au prezentat semne de toxicitate, se arată într-un raport publicat de revista Nature Communications.
De asemenea, cercetătorii au constatat că soluția pe bază de ulei este sterilă în mod natural pentru probele de proteine, observând că acestea nu puteau fi contaminate de bacterii, ciuperci sau virusuri, care au nevoie de un mediu pe bază de apă pentru a se dezvolta și supraviețui.