Ce vaccinuri sunt compensate 100% și cine poate beneficia

Ce vaccinuri sunt compensate 100% și cine poate beneficia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Românii cu asigurare medicală la stat pot beneficia de vaccinuri la jumătate de preţ sau complet gratuit, pe bază de prescripție electronică, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Cei care pot beneficia de decontarea vaccinurilor în regim de compensare sunt împărțiţi în funcție de tipul de imunizare dorită.

Pentru vaccinul antigripal, persoanele între 45 și 65 de ani, fără boli cronice, vor avea parte de o compensare de 50%.

Compensarea de 100% este disponibilă pentru:

  • copiii între 6 luni și 19 ani,
  • femeile gravide,
  • persoanele între 19 și 65 de ani care suferă de diverse afecțiuni cronice, precum boli cardiovasculare, respiratorii sau oncologice
  • toate persoanele peste 65 de ani.
ADVERTISING

Vaccinurile pneumococice sunt compensate integral pentru:

  • copiii cu vârsta sub 19 ani născuți înainte de 1 octombrie 2017
  • persoanele între 19 și 65 de ani cu anumite afecțiuni medicale.
  • persoanele peste 65 de ani
  • personalul medical

Pentru vaccinurile diftero-tetano-pertussis, gravidele beneficiază de compensare de 100%.

Pentru vaccinul împotriva hepatitei B, persoanele dializate, cele cu infecţie HIV/SIDA, cele care au suferit un transplant, cele cu hepatopatii cronice și cele din grupa de vârstă 19 - 59 de ani cu diabet zaharat beneficiază de compensare integrală.

ADVERTISING

Vaccinul meningococic este compensat integral pentru persoanele între 6 săptămâni și 65 de ani care suferă de afecțiuni specifice, dar și pentru persoanele de peste 65 de ani.

Vaccinul împotriva papilomavirusului (HPV) este compensat cu 50% pentru femeile între 19 și 45 de ani, iar copiilor între 11 și 19 ani li se oferă compensare integrală.

Prescrierea vaccinurilor se va realiza conform protocoalelor terapeutice stabilite de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, de către medici din toate specialitățile aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate.

ADVERTISING

Prescripția medicală electronică este valabilă timp de 30 de zile de la data emiterii.

Administrarea vaccinurilor din sublista E de medicamente compensate va fi făcută de medici vaccinatori, care pot include medici de familie, epidemiologi sau pediatri, dar și de farmaciștii vaccinatori, în cazul vaccinului gripal.

Detalii despre farmaciile autorizate pentru administrarea vaccinului gripal pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătății.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇