Vaccinul dezvoltat de Universitatea din Oxford are o eficiență de 70% în prevenirea infectării cu COVID-19, arată rezultatele testării la scară largă.
Aceasta este a treia și cea mai importantă etapă de testare privind eficiența unui vaccin.
BBC relatează că anunțul este ”o reușită”, dar și ”o dezamăgire”, după ce vaccinele Pfizer și Moderna au arătat o eficiență de 95%.
Totuși, vaccinul celor de la Oxford este mult mai ieftin și mai ușor de depozitat. Prin urmare, poate ajunge mai rapid în fiecare colț al lumii, față de celelalte două vaccinuri.
Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Pfizer va fi mai ieftin în Uniunea Europeană decât în SUA
Așadar, dacă va fi aprobat de autoritățile de reglementare, el va avea un rol semnificativ în combaterea pandemiei.
Cercetătorii de la Oxford au dezvoltat vaccinul în doar 10 luni, față de perioada normală de timp – adică 10 ani.
Guvernul britanic a comandat deja 100 de milioane de doze de vaccin Oxford, suficiente pentru a imuniza 50 de milioane de persoane.
Cum a funcționat testarea
Conform sursei citate, peste 20.000 de voluntari au fost vaccinați. Jumătate dintre ei în Marea Britanie, iar restul în Brazilia.
Au existat 30 de cazuri de COVID-19 la persoanele care au primit două doze de vaccin și 101 infecții la persoanele care au primit placebo (vaccin inactiv).
Astfel, specialiștii au stabilit că eficiența acestui vaccin este de 70%.
În mod curios, eficacitatea a crescut la 90% la un grup de voluntari cărora li s-a administrat inițial doar o jumătate de doză, urmată de o doză completă. Nu este clar de ce există această diferență.
În Marea Britanie există deja patru milioane de doze gata de administrat, cu alte 96 de milioane pe drum.
Dar nimic nu se poate întâmpla până când vaccinul nu va fi aprobat de autoritățile de reglementare care vor evalua siguranța, eficacitatea vaccinului și dacă acesta este fabricat la standarde ridicate. Acest lucru se va întâmpla în următoarele săptămâni.
Cei care locuiesc în aziluri de bătrâni și personalul de îngrijire la domiciliu vor fi primii imunizați. Apoi, urmează lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele care au peste 85 de ani.
Apoi, planul britanicilor este de a vaccina pe toată lumea, de la bătrâni la tineri, începând cu cei mai în vârstă.