Liderii G20 au promis, duminică, la finalul reuniunii de două zile prin sistem de videoconferinţă, că vor face totul pentru a garanta că toţi oamenii vor avea acces la vaccinurile pentru Covid-19, relatează AFP.
”Nu vom cruţa niciun efort pentru a asigura disponibilitatea lor accesibilă şi echitabilă pentru toţi oamenii, în conformitate cu angajamentele membrilor de a stimula inovaţia. Susţinem total toate eforturile în colaborare, în special iniţiativa Acces to COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A)”, se arată în declaraţia de la finalul reuniunii prezidate de Arabia Saudită.
Macron şi Merkel cer statelor G20 să cumpere vaccinuri împotriva COVID-19 pentru ţările sărace
Tot duminică, Moncef Slaoui, responsabil ştiinţific al operaţiunii Warp Speed, numită de Donald Trump să vaccineze populaţia americană, a declarat că speră ca în SUA vaccinarea să înceapă înainte de jumătatea lunii decembrie. “Planul nostru este să putem trimite vaccinurile către locurile de imunizare în 24 de ore după aprobarea FDA. Este posibil ca acest lucru să se întâmple la o zi după aprobare, la 11 sau 12 decembrie”, a afirmat Slaoui la CNN.
În lume, mai multe vaccinuri anti-Covid sunt dezvoltate la ora actuală.
Pfizer - BioNTech au anunţat că vaccinul dezvoltat nu permite în cazul a 90% dintre oamenii cărora le este administrat să dezvolte simptome de Covid; acesta este administrat în două doze, la trei săptămâni distanţă.
- Vaccinul antiCOVID dezvoltat de Pfizer este 90% eficient: Este o zi grozavă pentru știință și omenire!
- Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Pfizer va fi mai ieftin în Uniunea Europeană decât în SUA
Moderna a anunţat că vaccinul său protejează 94,5% dintre oameni. Şi acesta este administrat în două doze, dar la patru săptămâni distanţă.
Moderna anunță cât va costa o doză de vaccin anti-COVID-19
Oxford University şi AstraZeneca au spus că, la două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze, peste 99% dintre participanţii la studiul clinic au apărut ca fiind protejaţi.
Datele privind vaccinul Sputnik V dezvoltat în Rusia arată că are o eficienţă de 92%.
Un milion de persoane au fost vaccinate în China cu un vaccin experimental împotriva Covid-19