Uraganele nu distrug doar infrastructură, case și nu iau vieți imediat cum năvălesc. Vin inclusiv cu un pericol subtil, în stare să lovească și după ce ele s-au potolit în intensitate. Tocmai acest aspect a fost studiat de mai mulți oameni de știință de la Universitatea din Miami.
Echipa, condusă de Naresh Kumar, a studiat cazul uraganelor Maria, Irma, Ian, Michael, Dorian, Helene și Milton, toate provocând daune semnificative în SUA.
Studiul lor s-a concentrat nu pe distrugerile aduse infrastructurii sau pe viețile pierdute, ci pe un impact mai subtil, dar totuși letal: bolile pe care acestea le lasă în urmă.
Acest aspect a fost evidențiat recent de uraganul Helene, care a afectat Florida cu vânturi de până la 225 km/h și a provocat inundații în Carolina de Nord. Autoritățile sanitare au avertizat despre o posibilă creștere a infecțiilor cu Vibrio vulnificus, o bacterie periculoasă care poate provoca grave leziuni ale pielii și chiar amputații, scrie BBC.
Până acum, în 2024, au fost raportate 77 de cazuri și 15 decese, cele mai multe înregistrate într-un deceniu.
Potrivit oamenilor de știință, bacteria prosperă în ape calde, iar uraganele se manifestă în sezonul în care acestea sunt cele mai ridicate. Inundațiile pot muta bacteriile în zone interioare, expunând populația la apă contaminată.
De asemenea, uraganele pot provoca infecții gastro-intestinale în comunitățile afectate, iar studiile arată o creștere a bolilor infecțioase după astfel de dezastre.
Impactul uraganelor asupra sănătății publice este adesea subestimat. De exemplu, expunerea cronică la mucegaiuri (care se pot dezvolta în case sau alte spații) poate provoca alergii și astm, care se pot instala pe nesimțite. Oamenii de știință au observat o creștere a problemelor respiratorii în rândul locuitorilor din Florida după uraganele recente.
Apoi, după inundații, apa stagnantă poate crea un mediu propice pentru țânțari, crescând riscul de boli virale. Uraganele au fost asociate de asemenea cu o creștere a infecțiilor cu West Nile, Zika și dengue, mai atrag atenția oamenii de știință.