Un tratament pentru COVID-19? Cercetătorii au descoperit anticorpi „super puternici” care neutralizează coroana virusului

Un tratament pentru COVID-19? Cercetătorii au descoperit anticorpi „super puternici” care neutralizează coroana virusului

Cercetătorii au identificat o serie de anticorpi ”super puternici” generați de infecția cu noul coronavirus, într-un studiu realizat de Universitatea din Washington, împreună cu specialistul în boli infecțioase Massimo Galli și alți specialiști de la spitalul Sacco din Milano.

Lucrarea, publicată în revista Sicence, arată că, dacă ar fi reproduși în laborator, acesti anticorpi ar putea servi drept tratament pentru cei deja infectați dar și drept profilaxie pentru cei expuși zilnic, relatează La Reppubblica.

ADVERTISING

În testele realizate pe hamsteri, anticorpii ar fi eliminat Sars-Cov-2, neutralizând faimosul ”spike” (coroana virusului - n.red) pe care coronavirusul îl folosește pentru a se lega de celulele umane și de receptorul Ace2.

”Unii anticorpi sunt mai puternici decât alții, iar puterea lor contează în fața unui inamic precum coronavirusul.

Din acest motiv, astăzi, unul dintre fronturile cercetării este preocupat de identificarea celor mai puternici anticorpi din sângele persoanelor care s-au vindecat de Covid.

ADVERTISING

Următorul pas este de a-i reproduce în laborator și de a-i folosi ca terapie sub formă de anticorpi monoclonali”, scrie publicația italiană.

Primele tratamente, în primăvară

De fapt, există cel puțin trei companii farmaceutice care testează pe oameni tratamentul cu anticorpi super puternici.

Și cei de la Universitatea Tor Vergata din Roma împreună cu Toscana Life Sciences au izolat trei astfel de anticorpi puternici și spun că primele tratamente ar putea fi disponibile în primăvara lui 2021.

„Am obținut anticorpi foarte puternici, care se află în faza de dezvoltare industrială și cu care sperăm să contribuim în curând la stăpânirea acestei pandemii” a scris Rappuoli, microbiolog, director științific și șef de cercetare și dezvoltare GSK din Rosia (Siena), într-un articol scris pentru revista Magistero del Lavoro.

ADVERTISING

„Începem întotdeauna de la sângele pacienților aflați în convalescență și, folosind tehnici de laborator foarte sofisticate, căutăm printre milioanele de celule existente pe cele foarte rare care produc anticorpi care neutralizează vârful virusului”, a explicat el.

Apoi, acești anticorpi vor fi reproduși în laborator și utilizați ca medicamente.

Anticorpi vs. vaccin

În comparație cu vaccinul, anticorpii ar avea avantajul de a fi eficienți imediat, în timp ce vaccinul ar genera un răspuns imun abia după o lună sau două și ar avea probabil nevoie de un rapel.

Anticorpii au și un avantaj în ceea ce privește efortul de producție: Ar fi necesare mai puține doze, întrucât sunt vizate doar persoanele bolnave sau expuse, nu întreaga populație.

Dezavantajul, în comparație cu vaccinul, este costul destul de ridicat (câteva mii de euro față de 10-20 de euro, prețul vaccinului) și eficacitatea limitată în timp: doar câteva săptămâni, față de câteva luni sau poate câțiva ani cât ar putea oferi imunitate un vaccin.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇