Cu zeci de ani înainte de apariția primelor semne de pierdere a memoriei, un tip ascuns de grăsime corporală ar putea semnala stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, arată un studiu recent.
Oamenii de știință au descoperit o legătură surprinzătoare între grăsimea viscerală – grăsimea profundă, greu vizibilă, care înconjoară organele interne – și proteinele anormale din creier asociate cu boala Alzheimer. Primul ”simptom”, grăsimea, poate apărea cu până la 20 de ani înainte de simptomelor tipice acestui tip de demență.
Potrivit cercetătorilor americani, pe măsură ce burta unei persoane crește, pot apărea în creier depuneri de beta amiloid și tău. Acest lucru se poate întâmpla încă de la 40-50 de ani, cu mult înainte ca declinul cognitiv să fie evident, scrie CNN.
Studiul, condus de un grup de la facultatea de medicină a universității Washington, a ajuns la aceste concluzii după ce a examinat 80 de adulți sănătoși din punct de vedere cognitiv, cu o vârstă medie de 49 de ani. Aproape 58% dintre participanți au fost clasificați ca obezi, cu un indice de masă corporală (IMC) mediu de 32,31. Pentru referință, un IMC între 18,5 și 24,9 este considerat normal.
Folosind tehnici avansate de imagistică, echipa de cercetare a cartografiat compoziția corporală și chimia creierului participanților în detalii fără precedent până acum. Au fost folosite inclusiv scanări PET ale creierului pentru a se urmări acumularea proteinelor amiloid și tau, indicatorii distinctivi ai bolii Alzheimer, dar și scanări RMN pentru a măsura diferite tipuri de grăsime corporală.
Concluzia unanimă a fost că grăsimea viscerală pare să fie principalul vinovat pentru apariția acestui tip de demență.
”O cantitate mai mare de grăsime viscerală a fost asociată cu niveluri PET mai ridicate ale celor două proteine patologice caracteristice ale bolii Alzheimer – amiloid și tau”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Mahsa Dolatshahi.
Studiul a arătat, de asemenea, că rezistența crescută la insulină și nivelurile scăzute de colesterol ”bun” (HDL) au fost legate de creșterea acumulării de proteine în creier.
”Deoarece studiul a descoperit aceste relații cu zeci de ani înainte de declinul cognitiv și de un diagnostic așteptat, concentrarea clară asupra reducerii grăsimii abdominale poate fi unul dintre instrumentele noastre cele mai puternice pentru a combate această boală teribilă”, a declarat dr. Richard Isaacson, neurolog și director de cercetare la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Florida, care nu a fost implicat în studiu.