Reguli practice din bucătărie, pe care românii se pare că nu le știu

Reguli practice din bucătărie, pe care românii se pare că nu le știu

Acum, mai mult decât oricând, igiena e cuvântul de ordine, în plină pandemie de Covid. Dar bine ar fi ca așa să stea lucrurile în general, pentru ca riscurile, de toate felurile, să fie mai mici pentru sănătatea noastră. Un studiu realizat înainte de pandemie a scos la iveală obișnuințe care nu prea fac cinste României.

Concret, a fost observat comportamentul în bucătărie al unor cetățeni din mai multe țări din Europa, așa cum sunt Franța, Ungaria, Norvegia, Portugalia, România și Marea Britanie. Toți au avut de pregătit un meniu format din carne și legume.

ADVERTISING

Românii și portughezii s-au remarcat, într-un sens negativ. Ei au folosit același tocător și același cuțit cu care a fost pregătită pentru gătit carnea și în cazul legumelor. Nici fundul de lemn, nici cuțitul nu au fost curățate cu apă și detergent.

Cum trebuia, de fapt? Carnea pe un tocător și legumele pe altul, cuțite diferite și toate spălate bine de fiecare dată.

În plus, subiecții din România și Portugalia, precum și cei din Ungaria, au spălat carnea în chiuvetă, după care și legumele, tot acolo. Asta, deși experții ne sfătuiesc să nu spălăm carnea de pui, tocmai pentru a nu contamina suprafețele.

ADVERTISING

În plus, dacă e posibil, ar trebui să nu spălăm carne în aceeași chiuvetă unde spălăm legume. Sau vase. La restaurante, de exemplu, acestea sunt reguli stricte de igienă - chiuvete separate pentru ingrediente, vasele se spală separat în altă parte.

Iar apa de la ”chiuveta bucătarului” se pornește apăsând o pedală cu piciorul, pentru a nu exista robineți pe care să tot pui mâna.

De menționat e faptul că 40% dintre intoxicațiile alimentare apar după ce s-a mâncat acasă, relatează Food Safety News.

Citește și Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea toate virusurile de pe pământ

ADVERTISING

Chiuveta, tocătorul și buretele de vase sunt cele mai murdare

În total, 73 din 761 de mostre recoltate din bucătăriile acestora au fost pozitive la Campylobacter, 13 din 829 la Salmonella și una din 451 la norovirus.

Mostrele au fost recoltate de pe carnea de pui crudă, tocătorul de bucătărie, buretele de vase, chiuvetă și alte suprafețe din încăperea unde s-a gătit.

Când vine vorba despre astfel de patogeni, mai ales românii și francezii nu sunt deloc îngrijorați, iar asta vine, de obicei, din neștiință, au concluzionat autorii studiului.

Vezi și Avertismentul OMS: Dacă nu învățăm din criza coronavirusului, putem trăi pandemii și mai rele în timpul vieţilor noastre


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇