Un sistem de telemedicină unic în România a fost lansat la Timişoara, pentru pacienţii cu COVID-19

Un sistem de telemedicină unic în România a fost lansat la Timişoara, pentru pacienţii cu COVID-19

La Timişoara a fost lansat subproiectul „Telemedicină în cazurile COVID”, elaborat de dr. Virgil Musta.

El face parte din proiectul „Oxigen pentru Timişoara”, iniţiat de primarul Dominic Fritz şi care presupune monitorizarea şi tratarea bolnavilor cu forme medii sau uşoare de COVID, evaluaţi de medicii Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, dar care nu doresc să se interneze sau dacă nu mai sunt paturi disponibile.

Şeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului "Victor Babeş", dr. Virgil Musta, a declarat că este un proiect comunitar, dar care a fost gândit atât pentru situaţia în care sistemul de sănătate va fi copleşit de un număr mare de infectaţi cu SARS-CoV-2, cât şi pentru pacienţii care refuză internarea.

ADVERTISING

"Şi o viaţă dacă salvăm prin acest proiect, contează. Este un proiect unic în ţară.

Toţi pacienţii care se prezintă pentru evaluare la spital ("Victor Babeş" - n.red.) sunt introduşi pe această platformă, indiferent dacă ei necesită sau nu spitalizare.

În momentul în care avem o investigaţie legată de un pacient, este introdusă în platforma care poate stabili dacă este o formă uşoară, medie sau severă.

Formele severe sunt reţinute în spital, dar avem foarte mulţi pacienţi chiar cu forme medii, care nu vor să se interneze.

Aceştia beneficiază de sprijin din partea comunităţii (medicii de familie - n.red.) pentru că la un moment dat, unii dintre aceştia necesită oxigen.

Medicii de familie trebuie să-i monitorizeze, să vadă acel moment, pentru că dacă se pierde acel moment, pacienţii vor veni decompensaţi la spital, iar şansele de supravieţuire sunt foarte mici"

dr. Virgil Musta
ADVERTISING

Pentru formele medii, fără paturi disponibile

Medicul de familie Elisabeta Spătaru a precizat că este vorba despre acei pacienţi care "ajung la Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş', sunt evaluaţi, ar avea nevoie de un pat şi acel pat nu există, dar ei sunt catalogaţi într-o formă medie care poate fi monitorizată şi urmărită la domiciliu de către medicul de familie.

Noi, până acum, am monitorizat şi urmărit pacienţii pozitivi, asimptomatici, cu simptome uşoare sau medii.

Aceşti pacienţi au deja primită o recomandare medicală de la specialiştii spitalului şi pot fi monitorizaţi cu tratament, cu puloximetru şi cu oxigenoterapie, dacă va fi nevoie, la domiciliu.

ADVERTISING

Aceasta, pentru nu pierde momentul optim de intervenţie terapeutică, în aşteptarea unui pat de spital".

Schema implică medicii de familie

Medicii de familie vor fi semnalizaţi printr-o platformă online despre pacientul care a ajuns în respectiva fază.

Accesul la datele pacientului sunt confidenţiale, putând fi văzut doar de medicul de familie personal.

Preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Timiş, dr. Mihai Sorin Iacob, a punctat faptul că medicina primară din Timişoara a fost în permanentă colaborare cu infecţioniştii Spitalului "Victor Babeş", de la care au primit sprijin în teleconsultaţiile acordate pacienţilor, întrucât medicii de familie nu dispun de ambulanţe speciale şi de echipamentele de protecţie anti-COVID pentru deplasări la domiciliile unor astfel de bolnavi.

Până acum, aplicaţia a fost accesată de peste 200 de medici.

Vor fi cumpărate pulsoximetre și concentratoare de oxigen pentru acasă

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a subliniat că municipalitatea a achiziţionat concentratoare de oxigen pentru spitalele primăriei, urmând achiziţionarea de pulsoximetre şi concentratoare de oxigen pentru pacienţii care rămân la domiciliu.

"Fundaţia comunitară a adunat deja peste 800.000 de lei pentru acest proiect. Prima comandă pentru concentratoare s-a făcut. Prin proiectul de azi creăm un spital virtual în care pacienţii beneficiază la domiciliu de îngrijire medicală foarte bună. (…). Aşteptăm primele 500 de pulsoximetre în aceste zile", a arătat Dominic Fritz.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇