Un nou vaccin anti-COVID intră în teste pe oameni. Cercetătorii britanici sunt optimiști că vor începe să distribuie dozele în 2021

Un nou vaccin anti-COVID intră în teste pe oameni. Cercetătorii britanici sunt optimiști că vor începe să distribuie dozele în 2021

Încă un vaccin împotriva noului coronavirus intră în teste clinice zilele acestea, în Marea Britanie, unde aproximativ 300 de oameni vor fi vaccinați în următoarele săptămâni, ca parte a unui studiu condus de prof. Robin Shattock și colegii săi de la Imperial College din Londra.

Cercetarea a obținut o finanțare de 41 de milioane de lire sterline de la guvernul britanic și alte 5 milioane de lire sterline din donatii, iar echipa de la Imperial College speră ca vaccinul sa fie distribuit în Marea Britanie și peste hotare la începutul lui 2021, scrie BBC.

ADVERTISING

Testele efectuate pe animale sugerează ca vaccinul e sigur si generează un răspuns imun eficient.

Citește și Oxford produce deja un vaccin anti-COVID și-l va vinde pe piață din decembrie. Rusia testează două prototipuri pe voluntari

De fapt, la nivel global, se află în desfășurare alte 120 de incercări de dezvoltare a unui vaccin. Dintre toate, 13 se află acum în studii clinice: 5 în China, 3 în SUA, 2 în Marea Britanie, câte unul în Australia, Germania și Rusia.

Ce spun voluntarii

Kathy are 39 de ani, lucrează în domeniul finanțelor și este printre primii voluntari participanți la testele de la Imperial College.

ADVERTISING

Ea spune că s-a oferit voluntar pentru că și-a dorit sa joace un rol important în lupta împotriva noului virus.

”Cred că am decis să fac asta pentru că nu știam cum altfel as fi putut ajuta. Am înțeles că nu sunt șanse ca lucrurile să revină la normal până nu se descoperă un vaccin, așa că mi-am dorit să fac parte din progres”, mai spune ea.

După această faza, încă o etapa de testare a noului vaccin este planificată pentru luna octombrie, la care vor participa 6.000 de oameni.

Citește și Medicii se declară îngrijoraţi de relaxarea italienilor: Să rămânem prudenţi până la sosirea pe piaţă a unui vaccin impotriva COVID-19

ADVERTISING

O nouă abordare

Multe dintre vaccinurile tradiționale se bazează pe o forma slăbită sau modificată a virusului, sau pe părți din virus, dar vaccinul dezvoltat de Imperial College propune o nouă abordare, aceea de imitare a virusului.

Odată injectată în mușchi, secventa sintetică de ARN se amplifică generând multiple copii ale sale, care instruiesc celulele organismului să genereze copii ale proteinei sub formă de țepi aflate pe exteriorul virusului.

Acest lucru ar trebui sa învețe sistemul imunitar să recunoască și să lupte cu noul virus, fără a dezvolta boala.

Potrivit echipei de la Imperial College, un litru de material sintetic ar putea fi de ajuns pentru a produce două milioane de doze.

Spre deosebire de vaccinul de la Oxford, care folosește o singură doză, voluntarii de la cercetarea Imperial vor fi vaccinați cu două doze, la distanță de patru săptămâni.

Cercetătorii britanici sunt optimiști

Dr Katrina Pollock, unul dintre specialiștii care coordonează echipa, spune că nu ar lucra la acest test dacă nu ar fi optimistă că se poate obține un răspuns imun foarte bun.

”Rezultatele de dinaintea testelor clinice sunt foarte bune. Vom obține un răspuns al anticorpilor menit să neutralizeze boala, exact răspunsul imun pe care îl urmărim pentru a avea protecție împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Și, totuși, mai avem un drum lung până la evaluarea finală a acestui vaccin”, afirmă ea.

Citește și China anunță că un vaccin experimental anti-COVID 19 a avut succes în testele pe oameni


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇