Oxford produce deja un vaccin anti-COVID și-l va vinde pe piață din decembrie. Rusia testează două prototipuri pe voluntari

Oxford produce deja un vaccin anti-COVID și-l va vinde pe piață din decembrie. Rusia testează două prototipuri pe voluntari

Expertul epidemiolog spaniol Daniel Prieto-Alhambra de la Universitatea Oxford a dezvăluit miercuri că Jenner Institute produce deja un vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de cercetători de la universitatea britanică pentru a-l putea distribui în decembrie după testare.

Jenner Institute, înfiinţat în 2005, face parte din Departamentul de Medicina din Nuffield al Universităţii Oxford şi are ca scop dezvoltarea de vaccinuri pentru boli de mare importanţă pentru sănătatea publică mondială, precum malaria, turbeculoza sau SIDA, amintește EFE.

Potrivit declaraţiilor făcute de Prieto-Alhambra într-un interviu radiofonic, Jenner Institute speră să obţină rezultate definitive ale testelor clinice pentru a demonstra eficacitatea vaccinului la sfârşitul lui octombrie sau începutul lui decembrie.

„Jenner Institute lucrează la unul dintre vaccinurile aflate în stadiul cel mai avansat, deja în fază 3, recrutând sute de pacienţi, şi speră să aibă rezultate până în octombrie sau sfârşitul lui decembrie. Va fi primul care va fi comercializat”, a declarat cercetătorul spaniol.

„Laboratorul şi-a asumat riscul de a începe să producă deja vaccinul pentru a-l putea lansa pe piaţă imediat, dacă se dovedeşte că funcţionează. Laboratorul dă asigurări deja că va funcţiona. Faza 1 şi 2 par să funcţioneze”, a subliniat Prieto-Alhambra.

Expertul spaniol a recunoscut că „încă nu avem rezultate privind eficacitatea sa”. Nu ştim în ce măsură protejează”, a spus el, precizând că trebuie realizat „un studiu la scară mare, cu până la 10.000 de persoane, pentru a-l putea testa”.

Una dintre ţările unde se efectuează studiul este Brazilia, care se confruntă în prezent cu o escaladare a cazurilor de coronavirus.

ADVERTISING

Rusia face teste pe câteva zeci de voluntari

Între timp, Rusia a început miercuri studiile clinice ale primelor sale două prototipuri de vaccinuri împotriva noului coronavirus, pe două grupuri de 38 de voluntari fiecare, relatează AFP.

"Studiul clinic al vaccinurilor împotriva COVID-19 a început pe 17 iunie", a declarat Ministerul Sănătăţii rus.

Ministerul a precizat într-un comunicat că a autorizat testele efectuate de unul dintre institutele sale, Centrul de Cercetare pentru Epidemiologie şi Microbiologie Nikolai Gamaleia.

Unul dintre prototipuri este sub formă "lichidă", iar celălalt în formă "liofilizată", a adăugat instituţia fără a face alte precizări cu privire la natura sau compoziţia vaccinurilor.

După vaccinare, cei 76 de voluntari vor fi plasaţi în izolare timp de 28 de zile şi vor fi supuşi unui control al stării de sănătate precum şi unor teste pentru a le evalua imunitatea şi efectele adverse potenţiale.

În aprilie, Rusia şi-a stabilit obiectivul de a efectua primele teste ale vaccinurilor pe oameni începând cu luna iunie. Mai multe centre de cercetare lucrează la diverse produse.

Rusia a înregistrat până miercuri 553.301 de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care 7.478 de decese.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇