UE va cumpăra vaccinuri împotriva mai multor boli pentru refugiaţii ucraineni

UE va cumpăra vaccinuri împotriva mai multor boli pentru refugiaţii ucraineni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Uniunea Europeană intenţionează să cumpere şi să distribuie vaccinuri împotriva rujeolei, poliomielitei, tuberculozei şi Covid-19 pentru a imuniza copiii şi alţi refugiaţi ucraineni nevaccinaţi, a declarat comisarul UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

La aproape trei săptămâni de la invazia rusă, numărul ucrainenilor care fug în străinătate s-a apropiat de 3 milioane, jumătate dintre ei fiind copii, potrivit estimărilor Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), transmite Reuters.

Ei au mers în mare parte în ţările UE şi sunt aşteptaţi mult mai mulţi.

ADVERTISING

”Acoperirea de vaccinare în Ucraina a fost foarte scăzută pentru mai multe boli care pot fi prevenite prin vaccinare, în special pentru copii, cum ar fi tuberculoza, poliomielita, rujeola, dar şi pentru Covid-19”, a declarat Kyriakides.

Ratele de vaccinare împotriva rujeolei, poliomielitei şi tuberculozei în Ucraina sunt estimate a fi sub nivelurile recomandate pentru a opri epidemiile, pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le stabileşte la aproximativ 95% pentru a obţine protecţie la nivel de populaţie.

ADVERTISING

Război în Ucraina, Ziua 21 - Vezi desfășurarea evenimentelor

În 2020, 82% dintre copiii ucraineni au fost vaccinaţi împotriva rujeolei şi aproximativ 93% din populaţie a fost imunizată împotriva tuberculozei.

Cele mai recente cifre privind vaccinarea poliomielitară arată că 84% dintre copii au fost imunizaţi, dar proporţia a scăzut la 60% în unele regiuni.

Sub 35% sunt vaccinați antiCovid

UE a instituit un mecanism pentru a uşura transferul refugiaţilor ucraineni bolnavi către spitalele din întreaga Europă, pentru a preveni copleşirea instituţiilor medicale din ţările vecine.

ADVERTISING

Primii pacienţi au fost transferaţi săptămâna aceasta din Polonia în Italia.

De asemenea, UE intenţionează să înfiinţeze centrele de triaj împreună cu OMS la graniţele cu Ucraina, pentru a pune un prim diagnostic şi pentru a accelera transferurile medicale, a spus Kyriakides.

Sunt, de asemenea, posibile focare de Covid-19, având în vedere nivelul scăzut de vaccinare în rândul ucrainenilor şi condiţiile înghesuite în care călătoresc în UE.

Mai puţin de 35% dintre ucraineni sunt complet vaccinaţi împotriva Covid-19, jumătate din media UE de peste 70%, potrivit OMS.

Momentan, nu există planuri pentru cerinţele de vaccinare împotriva Covid-19 pentru refugiaţi, dar sunt luate în considerare campanii de conştientizare cu privire la necesitatea şi disponibilitatea vaccinurilor, au spus oficialii UE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇