Trei profesori britanici au devenit milionari după ce au descoperit un tratament pentru Covid-19

Trei profesori britanici au devenit milionari după ce au descoperit un tratament pentru Covid-19
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Zilele trecute prima pagină a ziarelor din Marea Britanie era ținută de o știre privind un tratament descoperit de 3 cercetători de la Universitatea Southampton  prin care s-ar reduce cu 79% riscul dezvoltării unei forme grave a bolii Covid-19.

Este vorba despre un medicament – denumit SNG001 – produs de laboratorul britanic Synairgen.  Medicamentul a fost administrat unui număr de 101 pacienţi, în cadrul unui studiu efectuat de către Universitatea Southampton.

Concluziile cercetării arătau că pacienţii trataţi cu SNG001 au şanse de peste două ori mai mari să se vindece decât cei care au primit un placebo.

ADVERTISING

După anunțul privind rezultatele tratamentului, acțiunile laboratorului Synairgen au crescut cu  540%. Acest lucru a făcut ca cei trei profesori care dețin laboratorul să devină milionari, cel puțin pe hârtie, potrivit The Guardian.

În urmă cu aproape două decenii, profesorii Ratko Djukanovic, Stephen Holgate și Donna Davies au descoperit că persoanelor cu astm și boli pulmonare cronice le lipsea o proteină numită interferon beta, care ajută la combaterea răcelii comune. Atunci ei au descoperit că apărarea pacienților împotriva infecției virale ar putea fi stimulată dacă proteina lipsă ar fi înlocuită.

ADVERTISING

Cei trei au creat o companie, Synairgen, pentru a-și transforma descoperirile în tratamente. Compania a fost pe bursă până în 2004, dar după ce o tranzacție cu AstraZeneca pentru tratarea infecțiilor virale în  cazul asmaticilor a căzut acțiunile s-au prăbușit. Între timp, compania a fost implicată  într-un proces de utilizare a medicamentului beta interferon pentru a ajuta persoanele cu bronșită cronică sau emfizem.

După declanșarea pandemiei de coronavirus, toate tratamentele privind infecțiile virale au fost la mare căutare.

„Când a apărut pandemia coronavirusului, chiar în ianuarie, ne-am dat seama că am putea avea un rol important în apărarea împotriva acestui virus”, a spus directorul general al Synairgen, Richard Marsden. Acesta a dezvăluit că cercetătorii au făcut un studiu clinic privind infectarea cu COVID-19 atunci când spitalele din Marea Britanie erau pline de pacienți.

ADVERTISING

Rezultatele  preliminare ale acestui studiu, publicat săptămâna aceasta, au arătat că pacienții cu coronavirus din spital, care au primit o doză din  medicamentul beta interferon, numit SNG001, livrat direct pe căile respiratorii prin intermediul unui nebulizator, aveau de două sau trei ori mai multe șanse să se recupereze decât cei tratați cu un placebo.

De îndată ce rezultatele studiului clinic au fost publicate, în dimineața zilei de 21 iulie, acțiunile au început să crească, și până la ora prânzului au crescut cu 540%. În acest fel, profesorii care dețin laboratorul au devenit milionari.

Astfel, profesorul Ratko Djukanovic, în vârstă de 65 de ani, și-a văzut participarea de 0,56% din companie crescută de la aproximativ 300.000 lire sterline  la 1,6 milioane lire sterline. La fel, participația de 0,59% deținută de Stephen Holgate, în vârstă de  73 de ani, profesor de imunofarmacologie, a crescut la 1,7 milioane lire sterline.

Cel de-al treilea fondator și profesor de celule respiratorii și biologie moleculară, în vârstă de 67 de ani, deține un procent similar de acțiuni printr-o companie separată.

Până la acest moment, acțiunile Synairgen au crescut cu peste 3.000%. Directorul general al Synairgen, Richard Marsden,  care deține 0,3% din acțiuni, a ajuns să aibă 7 milioane de lire sterline.

„Este o descoperire majoră în tratamentul pacienților spitalizați cu Covid-19. Nu ne-am fi putut aștepta la rezultate mai bune decât la acestea”, a arătat Marsden. El a spus că cei trei oameni de știință sunt entuziasmați de perspectivele economice, dar pentru ei adevăratul premiu a fost „să fi avut norocul să fie academicienii care au văzut că descoperirea lor să fie pusă pe piață”.

Citiți și:

Riscul unei forme grave de coronavirus crește odată cu greutatea

3 săptămâni e perioada de recuperare după Covid pentru tinerii până atunci sănătoși


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇