Timișoara începe vaccinarea la medicii de familie. Vor fi plătiți de Guvern, dar și de un lanț de magazine

Timișoara începe vaccinarea la medicii de familie. Vor fi plătiți de Guvern, dar și de un lanț de magazine

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat, marți, că va începe un proiect pilot care presupune vaccinarea la cabinele medicilor de familie, despre care medicul Veleriu Gheorghiță spusese că va începe la sfârșitul lui aprilie.

„Astăzi adăugăm un alt element în strategia noastră locală de vaccinare. Este o premieră națională pe care o pot anunța. Este vorba despre un proiect pilot cu medicii din familie din Timișoara și Timiș.

Până acum, medicii de familie nu făceau parte din procesul de vaccinare decât prin informare, dar nu vaccinau. E un element care lipsește. Noi, cu Ministerul Sănătății, am lucrat la o varianta ca un proiect pilot pentru România: să începem să folosim și capacitatea medicilor de familie pentru vaccinare", a anunțat primarul Timișoarei.

ADVERTISING

El a precizat că prin acest proiect-pilot doresc să accelereze ritmul de vaccinare.

"Ideea este foarte simplă. Vrem să accelerăm viteza de vaccinare și prin vaccinarea la cabinetele medicilor de familie. E clar că medicul de familie e cel mai apropiat de oameni, este interfața între pacient și autorități.

Sâmbătă am transmis un apel cu Vlad Voiculescu către medicii de familie din Timiș să se înscrie în acest program pilot. Le mulțumesc celor peste 50 de medici care s-au înscris până astăzi în proiectul pilot", a punctat edilul.

El a precizat că fiecare medic înscris în program va primi 100 de doze de vaccin și consumabilele aferente și 100 de teste antigen.

ADVERTISING

"În cazul acestui proiect vom putea să aplicăm încă 5.000 de vaccinuri pentru timișoreni și pentru cei din zona metropolitană", a adăugat Fritz.

Primarul a mai spus că este un proiect pilot pentru că nu există un cadru normativ pentru finanțarea vaccinării prin medicii de familie. 

"Momentan am găsit o soluție hibridă, cu sprijinul mediului de afaceri. Medicii de familie vor primi 30 de lei per pacient de la minister, iar suplimentar Asociația Timiș de Medicină de Familie va suporta 40 de lei per persoană vaccinată, e un contract de sponsorizare cu lanțul de magazine Profi", a mai spus edilul.

Primarul a amintit de aplicația Pandemic Controller, realizată de platforma City Doctors, prin care medicii de familie țin legătura cu spitalul Victor Babeș, din subordinea primăriei. Această aplicație este în prezent în analiza la OMS pentru a fi dată ca un exemplu de bune practici.

ADVERTISING

"Mă bucur că este un exemplu de căutare de soluții inovatoare în controlul pandemiei. Sunt peste 300 de medici de familie din județul Timiș care folosesc această aplicație, care sunt în legătură cu spitalul Victor Babeș și peste 3.700 de pacienți au beneficiat de această aplicație și sunt tratați cu ajutorul acesteia", a punctat Dominic Fritz.

La Timişoara se face şi centru de vaccinare ”drive through”

Tot marți, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a anunţat că la nivelul județului este în pregătire un centru de vaccinare ”drive through”.

”O altă direcţie de acţiune la care lucrez, tot pentru creşterea accesului la vaccin, este pregătirea unui centru drive through şi a unor echipe mobile de vaccinare în judeţ.

Este o vorbă în popor şi cred că se aplică la situaţia noastră: când e greu, ne adaptăm. Nu renunţăm, gândim soluţii şi privim cu optimism către lunile care vin, căci nicio criză nu e veşnică. Împreună vom reuşi!”, a anunţat Alin Nica pe Facebook.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇