Terapia cu celule stem, promițătoare în tratarea sclerozei multiple

Terapia cu celule stem, promițătoare în tratarea sclerozei multiple

Peste două milioane de persoane trăiesc cu scleroză multiplă (SM) la nivel mondial și, deși există tratamente care pot reduce gravitatea și frecvența recidivelor, două treimi dintre pacienți trec totuși la o fază progresivă debilitantă a bolii în termen de 25-30 de ani de la diagnosticare.

În acel moment, dizabilitatea se agravează constant. Acum, un nou tratament le dă speranță.

O echipă internațională a demonstrat că injectarea unui tip de celule stem în creierul pacienților care suferă de scleroză multiplă progresivă (SM) este sigură, bine tolerată și are un efect de lungă durată, care pare să protejeze creierul de alte leziuni.

ADVERTISING

Studiul, condus de oameni de știință de la Universitatea Cambridge din Anglia, Universitatea Bicocca din Milano și Spitalul Casa Sollievo della Sofferenza (Italia), reprezintă un pas înainte spre dezvoltarea unui tratament pentru SM progresivă.

În cazul sclerozei multiple, sistemul imunitar propriu al organismului atacă și deteriorează mielina, învelișul protector din jurul fibrelor nervoase, provocând perturbarea mesajelor trimise creierului și măduvei spinării.

Celulele imune cheie implicate în acest proces sunt macrofagele, care în mod normal atacă și scapă organismul de intrușii patogeni nedoriți.

ADVERTISING

Un anumit tip de macrofag cunoscut sub numele de celulă microglială se găsește în tot creierul și măduva spinării. În formele progresive de SM, acestea atacă sistemul nervos central, provocând inflamații cronice și deteriorarea celulelor nervoase.

Cercetările recente vin cu speranța că terapiile cu celule stem ar putea duce la ameliorarea acestor daune.

Studiile anterioare au arătat, la șoareci, că celulele pielii reprogramate în celule stem cerebrale, transplantate în sistemul nervos central, pot ajuta la reducerea inflamației și ar putea ajuta la repararea leziunilor cauzate de SM.

ADVERTISING

Acum, în cadrul unei cercetări publicate în revista Cell Stem Cell, oamenii de știință au finalizat un prim studiu clinic la om, aflat în stadiul incipient, care a implicat injectarea de celule stem neuronale direct în creierul a 15 pacienți cu SM, recrutați de la două spitale din Italia.

Grupul a urmărit pacienții pe parcursul a 12 luni, timp în care nu a intervenit niciun deces sau evenimente adverse grave.

Deși au fost observate unele efecte secundare, toate au fost temporare și reversibile.

Toți pacienții au prezentat un nivel ridicat de handicap la începutul studiului – de exemplu, cei mai mulți dintre ei au avut nevoie de un scaun cu rotile -, dar în timpul perioadei de urmărire de 12 luni niciunul nu a prezentat o creștere a handicapului sau o înrăutățire a simptomelor.

Niciunul dintre pacienți nu a raportat simptome care să sugereze o recidivă, iar funcția lor cognitivă nu s-a înrăutățit semnificativ în timpul studiului.

În general, spun cercetătorii, acest lucru indică o stabilizare substanțială a bolii, fără semne de progresie, deși nivelurile ridicate de handicap la începutul studiului fac ca acest lucru să fie dificil de confirmat.

În plus, s-au urmărit și eventualele modificări ale volumului de țesut cerebral asociate cu progresia bolii, constatându-se că, cu cât doza de celule stem injectate a fost mai mare, cu atât mai mică era reducerea volumului cerebral în timp.

Oamenii de știință sunt de părere că acest lucru se poate datora faptului că transplantul de celule stem a atenuat inflamația.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇