Olanda va oferi vara aceasta protecţie solară gratuită persoanelor de pe teritoriul său în încercarea de a combate nivelurile record de cancer de piele.
Dozatoare de cremă de protecţie solară vor fi disponibile în această vară în şcoli şi universităţi, la festivaluri, parcuri, locuri în care se practică activităţi sportive şi spaţii publice în aer liber din toată ţara, potrivit guvernului.
Acesta a precizat că doreşte să permită accesul tuturor persoanelor la această metodă de protecţie solară, relatează The Guardian.
Într-o campanie de sănătate publică considerată similară ca anvergură cu campania "Slip, Slop, Slap" din Australia, lansată de Cancer Council în 1981, care încurajează oamenii să se protejeze de soare, autorităţile olandeze speră că această iniţiativă va transforma utilizarea cremei de protecţie solară într-un obicei comun.
Campania a fost lansată în weekend în cadrul unui festival organizat în oraşul Breda, potrivit postului public NOS.
Spitalul Venlo-Venray, situat în apropiere de graniţa cu Germania, colaborează cu societăţile de asigurări de sănătate de stat pentru a finanţa furnizarea de cremă de protecţie solară în 120 de şcoli primare din mai multe municipalităţi.
Un purtător de cuvânt al clinicii a declarat că unul dintre medici a venit cu ideea de a transforma dozatoarele de dezinfectant pentru mâini utilizate în timpul pandemiei în dozatoare de cremă de protecţie solară, potrivit NOS.
Autorităţile medicale au raportat o creştere record a cazurilor de cancer de piele în ultimii ani. În Europa, ratele cancerului de piele au crescut în ultimele două decenii. În Germania vecină, în 2021, numărul deceselor cauzate de cancer de piele a crescut cu 55% comparativ cu anul 2001, conform Oficiului Federal de Statistică.
Potrivit specialiştilor, s-ar putea realiza economii considerabile la nivelul serviciilor de asistenţă medicală prin reducerea ratei cazurilor de cancer de piele.
Temperaturi neobişnuit de ridicate au fost înregistrate în zonele din centrul Europei în weekend şi se aşteaptă ca acestea să continue în următoarele săptămâni.
Polonia, Franţa şi Germania se confruntă cu unele dintre cele mai ridicate temperaturi, în timp ce vremea din ţările nordice şi mediteraneene este, prin contrast, mai rece decât în mod normal pentru această perioadă a anului.