Spitalul modular cu 38 de paturi realizat din donații de Asociația „Dăruiește Viață” a fost operaţionalizat sâmbătă în curtea Spitalului Elias din Bucureşti, fiind dotat de Guvern cu ventilatoarele necesare.
Premierul Ludovic Orban a participat personal, împreună cu Raed Arafat, la eveniment, anunțând că spitalul va putea primi pacienţi începând de marţi, după ce s-au alocat ventilatoare din rezerva de stat, informeaza News.ro.
”Mulţumesc Asociaţiei ’Dăruieşte viaţă’, doamnei Oana Gheorghiu, doamnei Carmen Uscatu, celor 250.000 de români care au participat la sistemul de donare prin SMS şi sutelor de firme care au participat la realizarea acestei secţii modulare. Este o realizare a unor oameni cu suflet, a unor oameni care, fără să le ceară nimeni, odată cu declanşarea pandemiei, au avut iniţiativa de a realiza o secţie care să fie folositoare în cazul creşterii numărului de persoane infectate şi care să fie dispobilibă pentru tratarea pacienţilor”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Șeful Executivului a explicat că este vorba despre 38 de paturi: 14 pentru persoane în stare gravă, cu ventilatoare, injectomate, monitoare, 14 paturi pentru persoane aflate într-o stare intermediară şi 10 paturi pentru persoane cu simptome de Covid-19.
”Am luat decizia de a aloca rapid toate echipamentele necesare din stocul de rezervă pentru a asigura punerea în funcţiune cât mai rapid a acestesi secţii externe. Sperăm ca de marţi dimineaţă să poată să primească pacienţi care necesită tratare la Terapie Intensivă”, a mai afirmat premierul, citat de News.ro.
”Minciuna trebuie demascată”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat, vineri seară, că în spitalele care internează pacienţi cu coronavirus în Bucureşti nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă. Declarațiile sale au stârnit o mare îngrijorare, dar și reacții negative.
”’Nu mai poate fi internat niciun caz grav în București’. În Spitalul Modular 1 Elias, ridicat de Daruieste Viata sunt 38 paturi: 10 pentru suspecți, 28 pentru critici. Încă nefolosite pentru pacienți ce au nevoie de oxigen sau de ventilator. Așadar, mai sunt locuri”, a scris vineri seara pe Facebook Carmen Uscatu.
După vizita premierului Orban și a lui Raed Arafat, Carmen Uscatu a comentat din nou pe Facebook, sâmbătă seara.
”Văd cu câtă ipocrizie un Arafat a găsit soluția pe care ieri nu o avea. Pentru că ieri, după ce l-am văzut așa ’îngrijorat’ am început să le amintim oamenilor că există un spital ce ar mai avea nevoie doar de câteva ventilatoare și de MULTĂ voință politică ca să funcționeze. (...)
Deși circuitele sunt gândite până la cel mai mic amănunt, deși există gaze medicale la fiecare din cele 38 de paturi existente, deși spitalul are centrală de tratare a aerului (câte spitale mai au așa ceva?) a fost ales, inițial, să fie doar o zonă tampon (de așteptat până la repartizarea într-un spital covid). Apoi, ieri, Raed Arafat a ieșit să declare că nu mai sunt paturi de terapie intensivă în București. Azi îl văd la Spitalul Elias, cu presa după el (cum altfel?) lăudându-se cu dotarea cu ventilatoare a unui spital făcut de ’un ONG’.
Domnule Raed Arafat, ONG- ul se numește Daruieste Viata. Onorați, vă rugăm, contribuția celor peste 250.000 de donatori și a peste 600 de companii, pronunțând acest nume: DĂRUIEȘTE VIAȚĂ.
Și lăsați presa să vadă spitalul. Nu, dragi oameni din presă, nu am interzis noi accesul în spital. Cum am fi putut face așa ceva? Spitalul e predat cu acte la Elias. Noi vrem să vedeți spațiile. Pentru că acest spital e un model ce poate fi replicat, e un exemplu de bune practici, e cum ar putea sa facă autoritățile și nu fac. Lăsați, domnule Arafat, presa sa viziteze spitalul. Căci doar văzând oamenii că se poate vor învăța să vă ceară mai mult.
(...)Eu cred că pacienții au până la urmă de câștigat. Și știu în orice moment pentru cine am făcut noi eforturi. Însă minciuna trebuie demascată”, a mai scris Carmen Uscatu pe Facebook.
Și Oana Gheorghiu a comentat ce s-a întâmplat astăzi, precizând că spitalul modular era complet echipat, dar mai avea nevoie de ventilatoare şi a fost nevoie să i se scrie direct premierului pentru ca acestea să fie trimise spitalului.
”Nu ne întrecem cu nimeni şi nu are mare importanţă cine ce a făcut, dar din respect pentru cei peste 250.000 de donatori şi peste 500 de companii fără de care acest spital nu ar fi existat, este important să spunem că el era funcţional, echipat complet, conform proiectului iniţial. Din donaţii. Tot ce i-a lipsit până azi a fost implicarea autorităţilor. Azi în sfârşit şi-au făcut treaba”, a mai scris Oana Gheorghiu.
C.B.