Risc de apariție a poliomielitei în România. Chiar și adulţii sunt sfătuiţi să-şi facă un rapel

Risc de apariție a poliomielitei în România. Chiar și adulţii sunt sfătuiţi să-şi facă un rapel

România se confruntă cu riscul apariției cazurilor de poliomielită, astfel că autoritățile sanitare au început să ia măsuri.

Pentru a elimina riscurile de infectare, vaccinarea ar trebui să fie la un nivel de cel puţin 80 la sută, dar în România este de doar 75-76%, a arătat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, transmite TVR.

În plus, în județele Cluj, Timiş, Suceava, Ialomiţa, Ilfov, vaccinul hexavalent, care îi protejează pe cei mici şi de poliomielită, nu se găsesște. Ministerul Sănătății anunță că achiziţia a fost finalizată, iar dozele necesare vor ajunge în teritoriu săptămâna viitoare.

ADVERTISING

De asemenea, oficialii vor să organizeze din nou caravane de informare în comunităţi, pentru ca părinţii să-şi imunizeze copiii.

Adriana Pistol recomandă vaccinarea la toate grupele de vârstă. Chiar și adulţii sunt sfătuiţi să-şi facă un rapel cu vaccinul care protejează împotriva poliomielitei, difteriei şi tetanosului, fiindcă protecţia din copilărie scade în timp.

Virusul polio se transmite pe cale aeriană, prin picături de salivă, de pe mâinile murdare sau din apele ori alimentele contaminate.

Persoanele infectate sunt contagioase cu 7-10 zile înainte să aibă simptome precum dureri de cap sau de gât, febră, greaţă şi disconfort general. Apoi răspândesc virusul încă 5-10 zile prin aer şi chiar 6 luni, prin materiile fecale.

ADVERTISING

Marea Britanie a lansat deja o campanie de vaccinare cu doze de rapel împotriva poliomielitei pentru copiii din Londra cu vârste sub 10 ani, după ce a confirmat că virusul se răspândeşte pentru prima dată după anii 1980.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇