Rafila anunță record de viroze - cu 50% peste media ultimilor 5 ani. E risc de blocaje în spitale, dat nu vrea să închidă școlile

Rafila anunță record de viroze - cu 50% peste media ultimilor 5 ani. E risc de blocaje în spitale, dat nu vrea să închidă școlile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat un număr record de viroze respiratorii, totalizând peste 170.000 de cazuri la nivel național în perioada 27 ianuarie – 2 februarie.

În aceeași perioadă, un număr de 12.583 de cazuri de gripă au fost confirmate clinic.

Este vorba despre cel mai intens sezon în ce privește numărul virozelor respiratorii, din ultimii ani, a declarat Rafila.

Numărul cazurilor este cu 27,2% mai mare față de perioada similară a anului trecut și cu 49% mai mare față de media celor cinci sezoane anterioare.

"Nu aș spune grav, dar este cel mai intens sezon în care apar viroze respiratorii.

Această cifră săptămânală, de peste 170.000 de cazuri de viroze respiratorii, n-am mai avut-o de foarte, foarte mulți ani. (…) 172.877 cazuri de infecții respiratorii, înregistrându-se cu 27,2% mai multe cazuri decât în sezonul precedent, în aceeași săptămână - comparăm aceleași săptămâni. Și poate aici e cel mai semnificativ: cu 49% mai mult decât media celor cinci sezoane anterioare. Deci, practic, dacă comparăm cinci sezoane anterioare cu acest an, avem cu 50% mai multe cazuri în săptămâna de raportare despre care v-am spus", a explicat ministrul.

Risc de blocaj la spitale

Ministrul a explicat că este un sezon intens nu doar în România, ci în toată Europa, iar unele state se confruntă chiar cu blocaje ale activității spitalelor, așa cum se întâmplă în Marea Britanie, cea mai afectată de acest val de viroze, în care activitatea multor unități sanitare a fost blocată.

În România, se iau permanent măsuri pentru a nu se ajunge la așa ceva:

„Încercăm să gestionăm, mai ales în orașele mari, în București, acest lucru. De asta suntem în dialog permanent cu Direcția de Sănătate Publică, la București și cu Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, știți că este un serviciu unitar, SABIF, încât, pe măsură ce spitalele, de exemplu, ajung la un grad de ocupare foarte mare de blocare a unităților de primiri urgențe, să încercăm să nu producem blocaje sau să acceptăm aceste blocaje. (…) Practic, suntem în zona de vârf și suntem pregătiți să gestionăm în zona de vârf această manifestare epidemică a infecțiilor respiratorii”.

Nu se închid şcolile!

Totuşi, Rafila a precizat că nu susține închiderea școlilor și a subliniat că elevii cu infecții respiratorii nu trebuie trimiși în colectivitate.

"Am spus acest lucru încă de la început: nu sunt un adept al închiderii școlilor.

Cred că, dacă fiecare inspectorat școlar sau fiecare școală ia măsurile despre care discutăm de ani de zile, respectiv informarea prealabilă a părinților, încât dacă sunt copii cu infecții respiratorii să nu îi trimită în colectivitate, iar dacă acești copii care au infecții respiratorii vin în mediul școlar și prezintă simptomatologie de infecție respiratorie, atunci să ia legătura cu familia, să-i izoleze.

Cred că e cea mai bună soluție să menținem activitatea didactică în funcțiune", a spus ministrul în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria.

Multe familii au fost "traumatizate" în pandemie

El a menționat că "foarte multe familii au fost traumatizate de măsurile excesive" luate în timpul pandemiei în ceea ce privește închiderea școlilor. Când s-a luat această decizie, la nivel național se înregistrau 35 de cazuri de Covid pe săptămână.

"Eu, sigur, nu pot să zic că eu personal am fost traumatizat, dar foarte mulți copii, foarte multe familii au fost traumatizate de măsurile excesive care au fost luate în pandemie în ceea ce privește închiderea școlilor.

Țin minte, când s-au închis școlile în România, aveam la nivel național 35 de cazuri de infecție cu Covid-19 într-o săptămână, deci aveam câteva cazuri pe zi, și s-a luat decizia închiderii școlilor. Eu, și atunci, când am făcut parte dintr-un comitet tehnic, care a fost la un moment dat consultat, mi-am exprimat același punct de vedere", a mai precizat el.

Pe de altă parte, Rafila a admis că pot exista "situații punctuale", dacă numărul de îmbolnăviri dintr-o clasă e "foarte mare". O astfel de măsură va fi discutată la nivelul Direcției de Sănătate Publică.

"Sigur, pot fi situații punctuale, într-o anumită clasă, unde numărul de îmbolnăviri e foarte mare, dar nu trebuie să existe o regulă în închiderea unităților școlare în această perioadă. Dar, repet, măsurile le vom discuta cu fiecare direcție de sănătate publică în parte, care trebuie să reprezinte organismul autorității Ministerului Sănătății în teritoriu, care trebuie consultat când se intenționează luarea unor astfel de măsuri", a evidențiat ministrul.

Briefing la finalul ședinței de Guvern

Briefing la finalul ședinței de Guvern susținut de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului

Publicată de Guvernul României pe Joi, 6 februarie 2025


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇