Rafila e încrezător că valul 5 al pandemiei e pe final și spune că nu se pune acum problema unui val 6 (Video)

Rafila e încrezător că valul 5 al pandemiei e pe final și spune că nu se pune acum problema unui val 6 (Video)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că tulpina Omicron devine cvasi-dominantă în ţara noastră și că trendul infectărilor se menține descrescător, fiind prematur să vorbim în acest moment despre un val 6 al pandemiei.

„Trendul descrescător se menţine atât în ceea ce priveşte numărul de cazuri, cât şi rata de pozitivare. Înregistrăm, de asemenea, un număr descrescător al cazurilor de deces. Ceea ce este oarecum stabil, un trend slab descrescător este însă numărul de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă, care este cantonat în jurul a 1.100 de persoane internate. (…) Tulpina Omicron devine cvasi-dominantă în România şi peste 95% din totalul secvenţierilor arată că îmbolnăvirile sunt cu această tulpină”, a spus Rafila, la o conferinţă de presă. 

ADVERTISING

În opinia sa, în circa trei săptămâni s-ar putea înregistra valori scăzute de infectări cu noul coronavirus.

"Cred că această evoluţie va încheia, de fapt, şi acest al cincilea val al pandemiei. Cred că în următoarele trei săptămâni putem să discutăm despre revenirea la valori scăzute ale numărului de infectări şi sperăm să vedem acest trend cât mai rapid, poate mai repede decât trei săptămâni. (...) În trei săptămâni cred că vom ajunge la un număr de cazuri noi doar cu trei cifre în raportarea zilnică", a afirmat Rafila. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, ministrul a declarat că, în acest moment, nu se pune problema unui val 6 al pandemiei de coronavirus.

"Erau 13 cazuri de variantă BA2. Nu ne punem problema unui val 6 în acest moment. Este vorba despre imunitatea obţinută la nivel populaţional fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare, fie prin amândouă", a mai precizat ministrul.

Ce relaxări urmează

În ceea ce privește relaxarea, prima măsură care va fi introdusă va fi legată de renunţarea utilizării măştilor.

"Eu cred că o primă măsură va fi legată de renunţarea utilizării măştilor în exterior, mai puţin în spaţiile aglomerate, şi este o măsură de bun simţ. Şi ulterior alte măsuri. (...)

ADVERTISING

Ne dorim să avem un calendar clar, care să ţină cont de nişte indicatori măsurabili şi care să permită o reluare şi sustenabilitatea, că una este să reiei şi altceva este să menţii sustenabilă o anumită decizie cât mai mult timp, aşa cum ne dorim cu toţii", a adăugat el.

Alexandru Rafila a subliniat că întotdeauna măsurile de relaxare sunt luate gradual.

"Toată lumea vrea relaxări. Şi noi vrem acest lucru, şi Guvernul vrea acest lucru. Lucrul acesta trebuie făcut şi ţinând cont de ceea ce se întâmplă în spitalele din România", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Tulpini ale noului coronavirus, a arătat el, vor mai apărea, însă nu se ştie cât de transmisibile vor fi şi, de asemenea, vor mai exista şi îmbolnăviri.

"Tulpini noi vor apărea, nu ştim dacă vor fi tulpini extrem de transmisibile. Să vedem dacă tulpinile care apar sunt neutralizate de către anticorpii pe care populaţia îi are în urma bolii, îmbolnăvirii sau vaccinării şi atunci sigur că putem pune pe hârtie un astfel de scenariu. (...) Îmbolnăviri vor mai fi, şi gripă în fiecare an, problema este dacă acest lucru pune sau nu probleme funcţionării normale a societăţii", a susţinut ministrul Rafila.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății susține astăzi, 21 februarie 2022, conferința de presă cu tema - evoluția pandemiei Covid-19

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății susține astăzi, 21 februarie 2022, conferința de presă cu tema - evoluția pandemiei Covid-19

Publicată de Ministerul Sănătăţii - România pe Luni, 21 februarie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇