Rafila, despre evoluția Covid în România și momentul relaxării restricțiilor (Video)

Rafila, despre evoluția Covid în România și momentul relaxării restricțiilor (Video)

România a intrat pe un trend descendent al ”cazurilor de Covid semnalate”, dar pentru luarea în considerare a ridicării unor restricții impuse din cauza pandemiei acest trend trebuie să se cupleze cu alți doi indicatori – scăderea internărilor în spital și a pacienților care ajung la ATI, a explicat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Prin urmare, având în vedere și modul în care au luat decizii similare state precum Danemarca sau Marea Britanie, autoritățile din România vor începe relaxarea măsurilor cu precauție, atunci când gradul de ocupare a paturilor în spitale și la ATI ”începe să scadă simțitor”, a explicat ministrul.

ADVERTISING

”Discutăm cu INSP ca să putem definit exact parametrii” în funcție de care să se înceapă ridicarea unor restricții, a mai punctat acesta.

Raportul Omicron/Delta la ATI

Alexandru Rafila a prezentat o serie de noi date și statistici, concluzionând că ”dublarea numărului de teste în acest val pandemic față de valul precedent, a fost un lucru bun, a permis un mai bun control” asupra pandemiei.

În ceea ce privește raportul infectărilor cu variantele Omicron și Delta, probele colectate de la pacienți aflați la Terapie Intensivă în spitalele din țară au arătat că tulpina Omicron e dominantă în circa 90% din totalul secvențierilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai exact, au fost recoltate ”peste 350 de probe de la pacienți din ATI din toată țara, duse și secvențiate la Institutul Matei Balș”, a explicat ministrul, constatându-se că ”87,5% au fost tulpini Omicron și 12,5 Delta”.

„Personal, mă așteptam la un procent mai mare”, a declarat ministrul, precizând încă o dată că dintre probele secvențiate ”doar 1 din 8 este infectat cu tulpina Delta” și subliniind că este doar un ”rezultat preliminar”, urmând ca secvențierile să se facă ”și mai amănunțit”.

Coborâm sub 25.000 de cazuri pe zi

În ceea ce priveste evoluția cazurilor, ne aflăm pe un trend descendent, a explicat ministrul.

ADVERTISING

”Rata de reproducere a scăzut rapid, ieri eram la 0,89 (...) Am ajuns la o rată subunitară, ceea ce arată un trend rapid descedent. Sperăm ca săptămâna viitoare să confirme acest trend.

Mâine e o zi care întotdeauna arată un număr mai mare de cazuri. Mă aștept ca mâine să avem un număr de 25.000 de cazuri, dar comparativ cu marțea trecută nu reprezintă o problemă (...) Probabil în această săptămână vor scădea sub 25.000 pe zi”, a mai spus, printre altele ministrul Sănătății.

Scade numărul de pacienți internați pe secții, iar la ATI este constant, dar nu se mai observă o creștere, a adăugat acesta.

evolutie-pandemie-1
Foto: captură video Facebook / Ministerul Sănătății

Vaccinați/ Nevaccinați la ATI

În ceea ce privește pacienții internați la ATI, ministrul Rafila a precizat că media de vârstă a acestora este de 69 de ani, iar 80% au peste 50 de ani.

Principalele grupe de vârstă afectate sunt de la 60 la 80 de ani, iar comorbidități au peste 88% dintre pacienții internați cu Covid la Terapie Intensivă.

Dintre aceștia, ”doar 18,5% sunt vaccinați, restul sunt nevaccinați sau au un status neprecizat, nu am avut informații”, a mai precizat ministrul.

”Raportul de 1 la 4 se păstrează : din 5 pacienți, 1 e vaccinat, ceea ce pledează în continuare în favoarea vaccinării, mai ales la categoriile la risc”, a subliniat ministrul Sănătății.

pacienti-ATI
Foto: captură video Facebook / Ministerul Sănătății

De altfel, acesta a prezentat o serie de date din statele care au ridicat restricțiile, cum ar fi Danemarca sau Suedia, menționând faptul că acolo procentul vaccinaților este de peste 70%, iar ”numărul de cazuri la ATI este extrem de mic”.

În context, Alexandru Rafila a spus că datele statistice arată că ”deciziile pe care le-am luat, inclusiv menținerea școlilor deschise, au fost corecte”.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății susține astăzi, 14 februarie 2022, conferința de presă cu tema - evoluția pandemiei Covid-19

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății susține astăzi, 14 februarie 2022, conferința de presă cu tema - evoluția pandemiei Covid-19

Publicată de Ministerul Sănătăţii - România pe Luni, 14 februarie 2022

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇