În curând vor fi antitermice și antivirale în farmacii. Rafila cere să nu fie făcute provizii

În curând vor fi antitermice și antivirale în farmacii. Rafila cere să nu fie făcute provizii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, dă asigurări că în farmacii vor fi „cantităţi suficiente” şi de medicamente antiinflamatoare, şi de antitermice, şi de antivirale. De asemenea, unele medicamente deficitare vor fi interzise la export, pentru o perioadă limitată de timp.

Rafila a explicat care sunt cauzele care au dus la penuria de antitermice și antivirale din ultimele săptămâni.

„A fost o perioadă mai dificilă, pentru că am avut o creştere neaşteptată a numărului de cazuri pentru această perioadă a anului. Ultima epidemie serioasă a fost în sezonul 2018-2019, atunci am avut nu mai puţin de 200 de decese în care era o legătură de cauzalitate directă produsă de infecţia cu virusul gripal, însă toate aceste episoade epidemice din România apăreau mai târziu, apăreau în luna februarie sau, cel mai devreme, în perioada sfârşitului lunii ianuarie.

ADVERTISING

Între timp, datorită unor particularităţi ale circulaţiei virusurilor gripale, mai ales potenţate de pandemie, această perioadă a fost devansată. (...) Noi am avut trei săptămâni consecutive de creştere faţă de un maxim aşteptat pentru această perioadă, dar numărul total de cazuri de viroze respiratorii înregistrate într-o săptămână este similar sau oricum apropiat faţă de ce se întâmpla în urmă cu patru ani, dar în luna februarie, deci e vorba de un decalaj”, a declarat, sâmbătă seară, la B1 Tv, ministrul Sănătăţii. 

De ce nu sunt medicamente în farmacii

Sincopele în aprovizionarea cu unele medicamente sunt cauzate de faptul că această perioadă în care s-au înregistrat creşteri ale numărului de îmbolnăviri a coincis cu perioada sărbătorilor de iarnă, a explicat Rafila.

În plus, au existat dificultăţi în procurarea materiei prime pentru unele medicamente, materie primă care provine din China şi din India.  

ADVERTISING

În ceea ce priveşte medicamentul antiviral cunoscut sub denumirea comercială Tamiflu, ministrul spune că are informaţii conform cărora distribuitorul a primit o cantitate „foarte mare” de la producător pentru a o distribui în farmacii.

Rafila a mai spus că această penurie nu afectează doar România, ci şi alte ţări europene, însă a dat asigurări că, în perioada următoare, în farmacii vor fi „cantităţi suficiente” şi de antiinflamatorii, şi de antitermice, şi de antivirale. 

„O să vedeţi că în farmacii vor fi cantităţi suficiente şi de antiinflamatorii, şi de antitermice, şi de antivirale. Peste 700.000 de comprimate, poate chiar mai mult, au plecat ieri sau alaltăieri către farmacii, dar asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să se aprovizioneze, să-şi facă provizii, trebuie să ia cantitatea de care are nevoie fiecare”, a spus ministrul Sănătății.  

ADVERTISING

Rafila a atras atenția și asupra necesității ca antiviralele și antibioticele să fie eliberate doar pe bază de rețetă.

„Precizarea pe care eu am făcut-o şi asupra căreia insist şi nu este o invenţie a mea sau o restricţie faptul că antiviralele şi antibioticele se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală, asta e legea (…) Aşa e în toată Europa, deci nu e o situaţie particulară. Cred că şi noi trebuie să ne obişnuim că respectarea unor prevederi legale care nu sunt abuzive, ele sunt protective pentru populaţie, este un lucru absolut normal”, a spus Rafila. 

Medicamente interzise la export

Ministrul Sănătății a anunțat și că în data de 3 ianuarie a trimis Comisiei Europene, spre avizare, un ordin de ministru prin care se interzice, pentru o perioadă limitată, exportul anumitor medicamente cu privire la care există risc de penurie în România. Rafila spune că se aşteptă ca avizul Comisiei să fie pozitiv, având în vedere că lista nu este foarte mare şi că este „bine fundamentată”.

„Da, este o interdicţie pentru câteva substanţe, e un mecanism perfect legal, noi am trimis încă din data de 3, am elaborat la sfârşitul anului trecut un proiect de ordin de ministru şi am notificat Comisia Europeană pe data de 3 ianuarie, am contactat şi Misiunea României la Bruxelles, care a fost extrem de deschisă să ne ajute şi săptămâna care vine Comisia Europeană să poată să examineze solicitarea României şi să aprobe.

Trebuie avizat de către Comisia Europeană un astfel de ordin cu perioadă limitată de interdicţie a exportului pentru câteva substanţe care sunt deficitare. Nu este o chestiune neobişnuită, dar ea trebuie pusă în aplicare atunci când, într-adevăr, exisă lipsuri”, a explicat Rafila. 

Substanţele cu privire la care România a solicitat Comisiei Europene interdicţia temporară privind exporturile se regăsesc în medicamente pentru răceală şi în unele antibiotice, dar şi în medicamente oncologice.

„Nu este o listă lungă. Am încercat să punem pe această listă strict medicamentele la care avem evidenţe că lipsesc sau că s-ar putea să meargă la export, pentru că exportul în spaţiul intracomunitar nu reprezintă o problemă, iar politica de preţ este un element care poate să încurajeze exportul. (...) Noi am făcut  cerere moderată, nu am exagerat, sunt câteva molecule pe listă, e foarte bine fundamentată (...) şi nu cred că vor fi probleme în aprobarea acestei solicitări”, a explicat Alexandru Rafila. 

Întrebat dacă există penurie de medicamente în spitale, ministrul a răspuns că un spital trebuie să aibă o astfel de politică de aprovizionare, stabilită de management, încât să nu ajungă în situaţia de a se confrunta cu penurie.

Proiectul de ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice şi antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de 6 luni a fost publicat în 30 decembrie de Ministerul Sănătăţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇