Peste 500 de medici și asistenți români s-au înscris voluntari pentru Turcia. Și spitalele de urgență sunt pregătite să primească răniți

Peste 500 de medici și asistenți români s-au înscris voluntari pentru Turcia. Și spitalele de urgență sunt pregătite să primească răniți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Peste 500 de medici și asistenți români s-au înscris pentru a fi voluntari în Turcia, s-au organizat și echipe, dar nu pot pleca până când autoritățile din Turcia nu solicită acest lucru. De asemenea, au fost strânse cantități importante de medicamente, care vor fi trimise în Turcia și s-a făcut și o inventariere a locurilor disponibile la spitalele de urgenţă din ţară, în cazul în care ar fi nevoie să fie trimiși răniți.

Informațiile au fost furnizate duminică seara, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-un interviu acordat News.ro.

Mulți voluntari

„Sunt cu siguranţă mai mult de 500, încă din prima zi au depăşit 250, pe mine într-un fel m-a impresionat acest lucru, că solidaritatea corpului medical s-a manifestat imediat. (...)

ADVERTISING

Am făcut un apel la producători de medicamente, deja s-au înscris, deja au trimis sau sunt pe punctul de a trimite cantităţi importante de produse farmaceutice, de medicamente, şi în această săptămână ne vom concentra pe modalităţile de transmitere a acestor ajutoare către cei care au nevoie din Turcia, dar şi din Siria.

Noi nu putem să trimitem echipele medicale decât la solicitarea autorităţilor turce, această solicitare nu a venit până în momentul de faţă, dar este bine să putem să ne mobilizăm şi să ne arătăm solidaritatea pe de o parte, iar dacă va fi nevoie, echipe medicale formate din medici chirurgi, anestezişti, asistenţi medicali să se poată deplasa acolo (...)”, a declarat ministrul Sănătăţii.

ADVERTISING

Pe lista voluntarilor s-au înscris medici din toată ţara, şi din toate specialităţile. Ei vor putea să plece să își ajute colegii din spitalele din Turcia cel mai probabil după ce va fi cât de cât stabilizată situaţia legată de dezastrul umanitar şi sanitar, spune Alexandru Rafila.

„Sunt din toată ţara, medici de diverse specialităţi, atât chiruirgicale cât şi specialităţi medicale, asistenţi medicali, nu am putut să înscriem şi medici rezidenţi cu toate că şi din rândul rezidenţilor a existat o mare dorinţă pentru o eventuală participare la această acţiune voluntară”, a spus ministrul.

Spitalele de urgență, inventariate

De asemenea, spitalele de urgenţă din ţară au fost inventariate pentru a putea fi stabilit un număr de locuri pentru pacienţi cu multiple răni din Turcia.

ADVERTISING

„Acest lucru trebuie să se desfăşoare numai pe baza unei solicitări exprese, noi am încercat să inventariem să vedem, am făcut lucrul ăsta în principalele spitale de urgenţă din ţară, să vedem dacă avem locuri, am inventariat suficient de multe locuri pentru pacienţii politraumatizaţi care ar avea nevoie eventual de transfer în ţara noastră. Suntem la dispoziţia celor din Turcia, dacă ne solicită.

În Bucureşti, la principalele spitale de urgenţă, sunt câteva zeci de locuri care sunt disponibile pentru acest tip de pacienţi. Dacă vor exista astfel de cerinţe, vreau să vă spun că mobilizarea la nivelul statelor membre din UE  a fost extrem de puternică, în plus Israelul, Statele Unite au trimis echipe acolo şi lucrul ăsta demonstrează că în situaţii de criză solidaritatea primează, iar victimele, inclusiv cele din Siria, trebuie să beneficieze şi ele de ajutor umanitar”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Bilanţul provizoriu al victimelor cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns duminică după amiază la 33.179 de morţi.

În Turcia sunt 29.605 decese, iar în Siria de 3.575 de decese. Operaţiunile de salvare continuă, dar scad tot mai mult şansele de a mai găsi oameni în viaţă sub dărâmături.

Duminică dimineață, numărul total al deceselor era de circa 28.000 de persoane, iar numărul răniților ajunsese la 80.000 de oameni.

Bilanţul persoanelor decedate în urma cutremurului din Turcia şi Siria riscă cel puţin să se dubleze, a avertizat secretarul general adjunct al ONU duminică dimineața, când cifrele bilanțului oficial erau arătau 28.000 de persoane decedate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇