Un prim studiu derulat de oamenii de știință pe tema legăturilor dintre tulburările psihiatrice cu debut în anii din jurul menopauzei a venit cu un rezultat neașteptat: riscul de apariție a tulburărilor bipolare crește cu 112%, iar cel pentru afecțiunile depresive majore cu 30%.
Perimenopauza este definită prin stadiile precoce și tardive ale tranziției la menopauză, precum și primul an de postmenopauză. Un studiu realizat în Marea Britanie a arătat că aceasta este perioada în care pot apărea afecțiuni psihiatrice grave.
Oamenii de știință de la Universitatea din Cardiff au descoperit că femeile care trec prin perimenopauză (un proces treptat care are loc de obicei între 45 și 55 de ani) sunt de două ori mai susceptibile de a dezvolta tulburare bipolară, aceasta nefiind singura afecțiune la care sunt predispuse.
Cercetarea realizată pe aproape 130.000 de femei din Marea Britanie s-a concentrat pe cei patru ani din jurul ultimei perioade menstruale și a constatat că ratele de incidență ale tulburărilor psihiatrice au crescut semnificativ comparativ cu perioada dinaintea menopauzei.
O creștere cu 112% a incidenței tulburărilor bipolare a fost observată la perimenopauză – cea mai mare dintre tulburările investigate. De asemenea, cercetătorii au identificat o creștere cu 30% a afecțiunilor depresive majore în această perioadă, comparativ cu etapele anterioare ale perioadei de reproducere târzie, scrie The Conversation.
Deși există unele ipoteze cu privire la motivul pentru care perimenopauza și hormonii pot juca un rol în tulburările psihiatrice, este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine de ce acest lucru afectează unele femei, dar nu și pe altele.