Un studiu recent realizat în Hong Kong arată că una dintre urmările pandemiei de coronavirus este o întreagă generație de copii miopi. Prea mult timp petrecut în casă, aproape de tot felul de dispozitive folosite inclusiv pentru școală, are acest rezultat.
Deja un studiu realizat anterior în China, pe 120.000 de copii, ajunsese la aceeași concluzie. Riscul ca un copil de vârstă mică, de 6 – 8 ani, să devină miop este de trei ori mai mare în aceste condiții, arată The Guardian.
Ocupațiile celor mici din această prioadă – cititul, scrisul, privitul la TV sau alte dispozitive – constituie un risc pentru miopie. În mod normal, timpul petrecut afară contrabalansează totul, având un rol protector.
Dar în pandemie, a fost dificil dacă nu imposibil ca micuții să petreacă timp afară, iar rezultatele deja se văd, avertizează oamenii de știință.
Citește și Semnele ambliopiei la copii. Când trebuie să mergi cu copilul la oftalmolog
Ca și în alte părți ale lumii, în Hong Kong, școlile, locurile de joacă sau pentru sport, ba chiar și parcurile au fost închise cu lunile, iar cei mici au fost nevoiți să stea în spații mici și să-și petreacă timpul cu ochii în aceste dispozitive.
În cadrul studiului, au fost monitorizați copii încă din 2015, dar și un grup nou, din decembrie 2019. În al doilea grup, deși monitorizat doar timp de câteva luni, au apărut mult mai repede și mult mai multe cazuri de miopie. Unul din cinci copii a fost diagnosticat cu miopie în doar 8 luni, în cel de-al doilea grup.
Practic, în rândul copiilor monitorizați încă de dinainte de pandemie, incidența cazurilor a fost de 12%, iar în rândul celor obligați să stea în casă din cauza restricțiilor, de 30%. Sunt de 2,5 ori mai multe cazuri de miopie acum, în urma pandemiei, spun oamenii de știință.
Vezi și Sindromul stresului ocular digital, boala de care suferă tot mai mulți copii din cauza școlii online