În cadrul unui studiu recent, oamenii de știință au arătat că un hormon produs în mod natural de ficatul nostru ar trebui să ne ajute să nu mai exagerăm cu băutura sau chiar să renunțăm la ea.
Când, din diferite motive, acesta nu este produs în cantitatăți suficiente, atunci un hormon artificial, odată administrat, ar trebui să-și facă treaba.
Cel puțin aceasta este concluzia unui studiu recent realizat pe o specie de maimuţă sud-africană, Cercopithecus pygerythrus. Experimentul a arătat că, atunci când li se administra homonul FGF21, chiar în varianta sa artificială, maimuțele consumau jumătate din alcoolul pe care îl beau cele care nu primeau acest ”tratament”.
De menționat e faptul că toți subiecții folosiți în studiu de către cercetători de la University of Iowa erau alcoolici.
Cercetări anterioare au arătat că acest hormon este felul organismului de a transmite creierului că nu mai vrea alcool. S-a arătat deja că persoanele care au variante anormale ale genei responsabile cu producția acestui hormon au și un apetit pentru băutură greu de stăvilit.
În cazul rozătoarelor, același ”tratament” a mai avut un efect: a micșorat considerabil apetitul pentru dulce, arată IFL Science.
Cum se traduc aceste descoperiri în cazul omului rămâne de văzut, dar cu siguranță reprezintă un punct de plecare pentru cercetări viitoare și eventuale noi tratamente.