Noi studii indică faptul că sistemul imunitar stochează informaţii despre coronavirus, astfel încât să se poată lupta din nou.
Oamenii de ştiinţă care au monitorizat răspunsurile imune la virus încep acum să vadă semne încurajatoare de imunitate puternică şi de durată chiar şi la cei care au dezvoltat doar simptome uşoare de Covid-19, sugerează noi studii, citate de The New York Times.
Anticorpii pentru combaterea bolilor, precum şi celulele imune numite B şi T care sunt capabile să recunoască virusul par să persiste mai multe luni după ce infecţiile au dispărut - un răspuns încurajator al organismului la alte virusuri.
"Lucrurile funcţionează aşa cum ar trebui", a spus Deepta Bhattacharya, imunolog la Universitatea din Arizona şi autor al unuia dintre noile studii care nu au fost încă revizuite.
Deşi cercetătorii nu pot prognoza cât vor dura aceste răspunsuri imune, mulţi experţi consideră că datele sunt un indiciu binevenit că cele mai bune celule ale corpului îşi fac treaba - şi vor avea o şansă de a elimina coronavirusul mai repede decât înainte, dacă vor fi expuse din nou la virus.
"Este exact ce aţi sperat", a spus Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Washington şi autor al unui alt nou studiu, care este în prezent revizuit la revista Nature. "Toate datele sunt acolo pentru a oferi un răspuns imunitar protector total".
Protecţia faţă de reinfectare nu poate fi complet confirmată până când nu există dovezi că majoritatea oamenilor care se confruntă cu virusul a doua oară sunt de fapt capabili să devină imuni, a spus dr. Pepper.
Descoperirile ar putea ajuta la stoparea îngrijorărilor recente cu privire la capacitatea virusului de a bloca sistemul imunitar, lăsând persoanele să fie vulnerabile la a repeta boala.
Citește și:
Testele pentru anticorpii la COVID 19 - cum se fac şi cât costă
Imunitatea la COVID-19 este probabil mai mare decât au arătat testele de anticorpi - studiu