Administrate în doze prea mari și în combinații greșite, unele medicamente pe care aproape toți le avem în casă pot fi extrem de dăunătoare pentru copii. Și pot duce chiar la moarte.
Profesorul Coriolan Ulmeanu, expert în Toxicologie Pediatrică, a publicat o lucrare care plasează paracetamolul pe locul 1, între medicamentele obișnuite, drept cauză de toxicitate gravă asupra ficatului.
El și-a prezentat concluziile în cadrul Congresului Național de Pediatrie.
Așadar, atenție la dozele prea mari dintr-un medicament care există aproape în toate casele, avertizează medicul Mihai Craiu, care a participat la acest eveniment, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. Asta pentru că o doză de peste 200 mg pe kg la copil poate produce moartea. Adică 2 comprimate efervescente de 500 mg la un sugar mic, de 5 kg.
„Dacă supradoza este recentă (sub 4 ore de la ingestie) mergeți imediat la spital, chiar dacă nu există semne de boală! Pentru evaluare și dozarea paracetamolului în sânge...
Dacă au trecut peste 8 ore sau mai puțin, dar sunt semne de boală (dureri abdominale în zona ficatului - sub coaste în partea dreaptă- sau grețuri și vărsături ori icter și sângerări) iarăși trebuie mers urgent la spital. Nu este totul pierdut. Se poate doza paracetamolul în sânge și se poate administra antidotul, la nevoie.
Dacă au trecut peste 8 ore de la ingestie se administrează direct antidotul. Acesta este N-acetil-cisteina. Așa spun toate protocoalele”, explică medicul Mihai Craiu.