5 lucruri pe care un medic pediatru cu experiență nu le face când copiii săi sunt răciți

5 lucruri pe care un medic pediatru cu experiență nu le face când copiii săi sunt răciți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Când un copil e bolnav, ultimul lucru de care un părinte are nevoie este să fie copleșit de informații contradictorii sau de tot felul de sfaturi nesolicitate. Un medic pediatru american arată ce nu trebuie făcut în aceste situații.

Se apropie zilele reci, iar copiii s-au întors la școală, în colectivități care favorizează răspândirea infecțiilor respiratorii. Când copiii, mai ales cei mici, se îmbolnăvesc, părinții trec printr-un amestec obositor de emoții: grijă, dragoste, confuzie, tristețe.

Părinții trebuie să știe ce au de făcut în aceste situații și să evite informațiile contradictorii și sfaturile nesolicitate. Ceea ce îi poate scuti de complicații serioase este să știe bine ce au de făcut, scrie CNBC.

ADVERTISING

Kelly Fradin, medic pediatru de îngrijire complexă instruit la Harvard și mamă a doi copii, autoarea volumului "Advanced Parenting: Advice for Helping Kids Through Diagnoses, Differences, and Mental Health Challenges", a explicat care sunt lucrurile pe care nu le face niciodată când copiii ei sunt răciți.

Dacă dorm, nu-i trezește niciodată ca să le dea tratamentul

Somnul este important pentru vindecare, refacere și creștere și reprezintă un obiectiv greu de atins pentru un copil care are tuse sau o congestie care îl ține treaz.

Chiar dacă febra e un motiv de îngrijorare, dacă copilul este bine și doarme, nu trebuie neapărat să-i dai tratamentul la minut. Lăsându-l să doarmă, sistemul lui imunitar acționează mai bine împotriva virusurilor.

ADVERTISING

Nu ezită să le dea medicamente pentru controlul febrei dacă nu se simt bine

Dacă cel mic are febră și respiră repede sau prea încet, dacă nu bea lichide sau nu se poate odihni, Fradin nu ezită să-i administreze antipiretice folosite pe scară largă, sigure și eficiente, precum paracetamol și ibuprofen.

În cazul în care ajungi să-i dai de două sau trei ori pe zi acest tratament, mai mult de trei zile, atunci mai bine consulți un doctor.

Nu ține cont de temperatură mai mult decât de aspectul fizic

"Termometrele nu sunt cele mai precise instrumente. Am primit multe apeluri telefonice de la părinți panicați care vedeau cifre mari. Dar uită-te mai întâi la copil înainte să te sperii", spune pediatrul american.

ADVERTISING

Dacă copilul se simte bine, respiră normal și e bine hidratat, probabil nu reprezintă o urgență medicală. Totuși, dacă pare foarte bolnav, iar termometrul arată că nu are febră, atunci se impune să consulți un doctor.

Nu folosește nimic în afară de miere pentru tuse

Medicamentele precum codeina sau Dextrometorfanul pot face mai mult rău decât bine, iar din acest motiv Academia Americană de Pediatrie nu le recomandă.

Siropurile pentru tuse care includ multe substanțe într-un produs pot crește riscul unor erori de tratament. De exemplu, dacă îi dai copilului paracetamol, iar tratamentul pentru tuse include deja paracetamol ca ingredient-cheie, acest lucru poate duce la o supradoză, explică Fradin.

Adăugarea altor ingrediente, precum melatonina și socul, nu este recomandată mereu și nu s-a dovedit mai eficientă decât siropurile simple de tuse.

"Pentru copiii mai mari de un an, folosesc doar miere sau sirop de tuse cu miere ca principal ingredient. S-a dovedit că funcționează la fel de bine ca alte tratamente, dar cu mai puține riscuri", explică pediatrul.

Nu măsoară niciodată tratamentul cu lingurița

Aproape 700.000 de copii devin în fiecare an victimele erorilor de medicație. Copiii mici sunt cei mai expuși riscului, întrucât se întâmplă să se afle în grija mai multor persoane care nu verifică cine și ce le-a dat, chiar dacă acestea își dau silința pentru cea mai bună îngrijire.

Un alt aspect asupra căruia Kelly Fradin atrage atenția este complexitatea tratamentelor lichide. Dozele pentru copii variază în funcție de vârstă și de greutate. Iar lingurițele au dimensiuni diferite și de multe ori sunt înlocuite, din grabă ori din alte motive, cu linguri.

"Pentru siguranță, ofer întotdeauna informații de dozare în mililitri ca să îmbunătățesc precizia și să previn greșelile", precizează pediatrul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇