Descoperirea unui metabolit care nu a mai fost văzut până acum la mamifere ar putea sta la baza unui test de urină care să detecteze, în premieră, un tip de cancer hepatic.
Nu există în momentul de față un test de urină definitiv pentru diagnosticarea niciunei forme de cancer, însă descoperirea unui nou metabolit în șoareci, făcută de o echipă de la Institutul Beatson pentru Cercetarea Cancerului din Glasgow, ar putea schimba acest lucru, notează The Independent.
”Suntem entuziasmați de descoperirea acestui nou metabolit ce nu a mai fost descris până acum la mamifere, care este un candidat bun pentru teste de diagnosticare, fiind specific unui anumit tip de cancer hepatic, poate fi detectat cu ușurință în urină și ar putea fi utilizat ca marker pentru monitorizarea tumorilor”, spune Saverio Tardito, principalul cercetător al proiectului.
În timpul experimentelor, oamenii de știință au constatat că acest nou metabolit, numit N5-metilglutamină, are un nivel ridicat în cazul unui anumit tip de tumoare hepatică și că apare în urină atunci când această mutație a genei beta-catenină ce promovează apariția tumorilor.
Potrivit lui Tardito, se preconizează o creștere a numărului pacienților cu cancer hepatic, care este de multe ori diagnosticat în faze avansate, fiind astfel nevoie de noi instrumente pentru detectarea și tratarea timpurie.
C.S.