Medicii avertizează: De ce nu este bine să pupăm bebelușii?

Medicii avertizează: De ce nu este bine să pupăm bebelușii?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Există o concepție greșită, adesea întâlnită, conform căreia toată lumea înțelege riscurile asociate cu pupatul unui nou-născut. Realitatea este că mulți oameni nu sunt conștienți de pericolele la care expun bebelușii prin acest gest, iar medicii trag un semnal de alarmă în acest sens.

Un studiu recent derulat în Marea Britanie a arătat că un procent semnificativ de părinți sau viitori părinți – 54% – ar permite apropiaților să le sărute nou-născuții, necunoscând riscurile. Dar de ce un astfel de gest încărcat de iubire face rău celui mic?

ADVERTISING

Sistemul imunitar al unui bebeluș nu este complet dezvoltat la naștere, ceea ce crește semnificativ riscul de a contracta o infecție gravă.

În primele trei luni de viață, sistemul imunitar al sugarilor, comparativ cu cel al adulților, are mai puține celule imunitare înnăscute care luptă cu infecțiile. Din această cauză, infecțiile care la adulți sau copiii mai mari provoacă simptome ușoare pot deveni periculoase pentru viața unui bebeluș, scrie Science Alert.

Un exemplu este infecția cu virusul herpes, avertizează medicii. La adulți, herpesul provoacă de obicei herpes labial, dar bebelușii pot deveni grav bolnavi după contactarea virusului.

ADVERTISING

Dacă infecția afectează doar ochii, gura sau pielea bebelușului, majoritatea cazurilor se pot recupera cu tratament antiviral. Însă dacă virusul devine sistemic și ajunge la organele bebelușului, infecția poate fi mult mai gravă și chiar fatală. Cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai vulnerabil la infecția cu herpes, în special în primele patru săptămâni după naștere.

Nou-născuții sunt mai vulnerabili lşi a bacterii infecțioase decât copiii mai mari sau adulții. Ei sunt în mod special susceptibili la infecțiile cauzate de bacterii intracelulare (care pot intra și supraviețui în celulele gazdei), cum ar fi streptococii din grupa B (GBS).

ADVERTISING

Aceste bacterii trăiesc adesea în tractul gastrointestinal și genital al gazdei fără a cauza boli. Cu toate acestea, infecțiile cu GBS la bebeluși pot duce la septicemie, pneumonie, meningită și infecții ale sângelui.

Apoi, bebelușii sunt vulnerabili la infecțiile cu anumite tulpini de E. coli care nu afectează adulții. Acestea pot provoca pneumonie, meningită sau septicemie la sugari, toate cu rezultate potențial grave.

Părinții ar trebui să se simtă încrezători și îndreptățiți să le ceară vizitatorilor să evite să sărute sau să atingă copilul. Dacă vizitatorii sunt preocupați de bunăstarea bebelușului, nu ar trebui să se simtă jigniți de o astfel de solicitare.

Totuși, dacă există un motiv întemeiat pentru care trebuie să săruți un copil mic, există măsuri care pot reduce riscul de infecție: spală-te pe mâini temeinic; evită să pupi copilul pe gură sau pe față, poate fi sărutat un picior sau spatele capului.

Dacă ai o infecție activă, gândește-te serios dacă este necesar să vizitezi copilul, mai ales dacă are mai puțin de o lună; dacă ai herpes labial, acoperă leziunile cu un pansament; dacă ești bolnav, dar trebuie să vizitezi copilul, poartă mască și evită să te apropii prea mult, mai ales dacă ai o afecțiune respiratorie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇