Vitamina D nu aduce beneficii în Covid, spune dr. Vasi Rădulescu, medic specialist internist, influencer și autor de cărți citând o metaanaliză publicată în BMC Nutrition Journal.
”Experții care au făcut metaanaliza au descoperit că nivelurile mai scăzute de vitamina D nu au fost corelate cu riscuri suplimentare, iar administrarea vitaminei D nu a îmbunătățit cu nimic lucrurile în evoluția bolii. Nu este studiu, ci metaanaliză – adică o coroborare de studii. Adică mama studiilor.
Sigur, mulți o țin cu marota „da, dar nici rău nu face, atunci de ce să nu iau?” Ba poate face rău. Niveluri mai crescute de vitamina D pot duce la modificări osoase importante, la tulburări digestive… Iar suplimentele luate cu pumnul pot conține substanțe nedeclarate care pot face mult rău. Nu mai zic de sărmanul ficat care trebuie să le metabolizeze pe toate”, a scris medicul pe Facebook.
Afirmațiile sale sunt întărite și de medicul Ovidiu Ciobotaru de la Spitalul Municipal de Urgenta "Elena Beldiman" din Bârlad, cel care a tradus studiul pentru publicul românesc, care explică de ce suplimentele pot face chiar mai mult rău.
”Eu cred ca suplimentele nutritive luate după ureche pot face rău. Un rău indirect ce e drept, dar tot rău este!”, scrie Ovidiu Ciobotaru, ca replică la postarea dr. Vasi Rădulescu.
De ce? Pentru că, pe lângă supraîncărcarea ficatului, un număr mare de pastile ”de luat” predispune omul de rând la greșeli de medicație acasă. Și ne mai și ”usucă” de bani.
”Aderenţa la tratament a pacienţilor scade cu cât iau mai multe pastile. Șansele ca pacienții sa iși ia pastilele și să le ia în mod corect depinde în mod direct de numărul acestora.
De exemplu: un vârstnic ia 5 pastile în mod cronic, 3 pentru hipertensiune, una pentru colesterol și aspirina (o situație destul de des întâlnită). Dacă la această schemă se mai adaugă niște vitamina D și un "hepatoprotector" (astea se mai dau și de 2-3 ori pe zi, că doar ficatul trebuie bine protejat), ajunge pacientul la 7-8 pastile pe zi.
Astfel, cresc șansele să le uite, să încurce orele de administrare sau pur și simplu să le întrerupa prematur.
Un alt aspect important este cel legat de costuri. Deseori, suplimentele astea costă mult mai mult decât pastilele pentru hipertensiune sau dislipidemie, iar noi nu suntem un popor cu un nivel de trai ridicat, chiar dimpotrivă”, spune acesta.
Dr. Vasi Rădulescu trage și o concluzie:
”Ce reținem de aici?
- să nu ne mai îndopăm cu suplimente;
- vitamina D nu a arătat beneficii în Covid;
- să ne informăm corect”.
O.D.