Sistemul de sănătate românesc, ale cărui găunoșii sunt binecunoscute, a făcut față în aceste luni de pandemie, dar nu pentru că s-au făcut reforme sau pentru că ar fi existat finanțări, ci pentru că o mână de medici a stat pe baricade. Dar ei au nevoie de sprijin.
Lucrurile însă se agravează, spune doctorul Horațiu Suciu, de la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș: cazurile grave nu mai pot ajunge în străinătate, medicii din afară nu mai pot veni în România, e nevoie să ne organizăm și ajutăm între noi.
Lipsa unei rețele de cardiologie pediatrică e una dintre problemele majore, resursa umană trebuie direcționată în acest sens, a cristalizării unor echipe care să diagnosticheze aceste cazuri, crede medicul Horațiu Suciu, de la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, prezent la dezbaterea privind sistemul de neonatologie, organizată marţi de Salvați Copiii România.
Până acum erau posibilitățile de a trimite în străinătate cazurile care depășeau capacitatea noastră și de a veni echipe din străinătate. Acum aceste posibilități sunt închise. În consecință, există în orice moment, chiar și acum, în neonatologie, copii care așteaptă o soluție.
Dr. Horațiu Suciu
Acesta a amintit că medicii de la institutul pe care îl conduce au fost nevoiți să dea prioritate urgențelor, iar asta a făcut ca numărul de intervenții programate să scadă.
În plus, toți copiii trebuie testați de Covid la internare și asigurate condiții de izolare. Au scăzut internările cu aproximativ 70% în cazurile programate, care trebuie operate.
Pandemia ne-a afectat pentru că a pus presiune mare cu cazurile grele, asta ne ține mare rata de ocupare a paturilor și au ieșit cumva din agendă copiii pe care îi puteam opera în mod programat. Centrele din străinătate sunt reticente, echipele din afară nu pot veni. Trebuie să ne ajutăm singuri, colaborarea e esențială, dar noi trebuie să creștem singuri.
Dr. Horațiu Suciu
În continuare există medicamente la care România nu are acces, a avertizat medicul: există cel puțin 13 medicamente de care acești copii ar putea beneficia și nu o fac.
Nu se mai poate face medicină fără medicamente, doar cu bisturiul. (...) Finanțarea pentru centrele de excelență nu ar trebui să existe ca problemă. Din când în când, ministerul ar trebuie să întrebe cu ce poate ajuta.
Dr. Horațiu Suciu
La rândul său, doctorul Mihai Gafencu (Timișoara), președinte al Salvați Copiii România, a tras câteva semnale urgente de alarmă:
”Dializa la copii e asigurată doar de patru centre în toată țara. Tuberculoza la copil nu e în scădere, diabetul, toate acestea sunt asigurate de o mână de oameni.
Jumătate dintre pacienții mei dializați sunt pozitivi. Firmele private nu mai transportă acești copii, a trebuit să facem apel la încărcatul sistem de ambulanță”, a spus medicul.
Lumea trebuie să înțeleagă că acum e momentul să aibă grijă de medici. Dacă nu vom acționa cu un cap limpede în următoarea perioadă, vom bloca sistemul medical.
Lucrurile trebuie privite în față: nu mai putem ca, în acest moment în care o mână de oameni dă tot, să nu ne reorganizăm eficient. Sistemul medical a făcut față prin oameni, nu prin condiții făcute de acest sistem. Sistemul este foarte găunos, oamenii au făcut față.
Dr. Mihai Gafencu
”A scăzut dramatic numărul transferurilor în străinătate. Avem acum 15 copii pe lista roșie, doar la nou-născuți”, a spus și Dr. Cătălin Cîrstoveanu, Spitalul Marie Curie.
Acesta a povestit și cum a încercat să avertizeze Ministerul Sănătății că subfinanțarea este gravă:
”În urmă cu două luni, am sunat și apoi scris la Ministerul Sănătății: Nu mai avem niciun ban. Au cerut să le trimit și scris și o lună și jumătate, nimic. M-a sunat o doamnă din presă și m-a întrebat și i-am zis: Ne-au lăsat fără bani și dacă stau și vorbesc doar de COVID tot timpul, o să ne lase în paragină. După, ne-au suplimentat niște bani”, a povestit medicul.
Şi Alexandru Rafila, reprezentant OMS în România, a atras atenția că trebuie asigurat accesul constant la servicii medicale, mai ales în această perioadă în care pandemia pune presiune pe sistemul medical.
”Am avut un impact negativ în ce privește programul național de vaccinare.
Dacă discutăm de accesul la serviciile de sănătate, iarăși avem o problemă, cu excepția orașelor mari, e un acces limitat în ceea ce privește îngrijirea copilului”, a spus acesta.
CONSULTARE SALVAȚI COPIII
Medicii neonatologi cer suplimentarea de echipamente medicale, cu predilecție incubatoare, în maternități și în Secțiile de Terapie Intensivă, reorganizarea de spații speciale pentru cazurile de COVID-19 și alocarea de personal, relevă datele unei consultări făcute de Organizația Salvați Copiii.
Pentru maternități, necesarul de incubatoare închise este în creștere în contextul pandemic, acestea fiind singurele mijloace de izolare a nou-născuților.
Maternitățile și secțiile de neonatologie au fost vulnerabilizate de pandemia care a pus o presiune și mai mare pe un sistem medical insuficient dotat și cu discrepanțe majore între județe.
HARTA MORTALITĂȚII INFANTILE
Harta mortalității infantile arată un clivaj major între județe și regiuni, una dintre cauzele directe fiind gradul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă.
Astfel, în județul Tulcea, aflat pe primul loc al acestui capitol dramatic, rata mortalității infantile este de peste cinci ori mai mare decât în București, unde sunt concentrate multe maternități de gradul trei.
Județele unde mor cei mai mulți copii sub un an, raportat la mia de copii născuți vii (*date INS provizorii, pentru anul 2019)
Tulcea – 15,6 la mia de copii născuți vii
Mehedinți – 11,7‰
Constanța – 9,5‰
Vrancea – 9.3‰
Mureș – 9.0‰
Harghita –8.6‰
Bacau 8.6‰
Unde sunt salvați cei mai mulți nou-născuți – rata mortalității infantile
București- 2,8‰
Ilfov – 3,5‰
Iași – 3,6‰
Dâmbovița – 3,6‰
Covasna – 4,4‰
Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România, a anunțat accelerarea programului de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală cu incubatoare și aparatură medicală vitală unei intervenții rapide și salvatoare:
”Suntem într-un nou moment de presiune asupra sistemului medical și trebuie să ne concentrăm eforturile pentru întărirea spitalelor, pentru ca medicii să aibă la dispoziție aparatură performantă. Este dificil pentru un medic să știe că viața unui nou-născut depinde de un incubator care e ocupat de un alt prematur, care, și el, luptă pentru viață”.
Organizația Salvați Copiii România a organizat, marți, o dezbatere online în care medicii au vorbit despre problemele și provocările concrete pe care pandemia le pune actului medical.
Companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit către medici și maternități prin descărcarea contractului precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici.
Până la finalul lunii decembrie, este imperativă dotarea altor 20 de secții de terapie intensivă, neonatologie și pediatrie, cu peste 4.700 echipamente medicale și materiale de protecție în valoare estimată de peste 400.000 euro.
Până în acest moment, Organizația Salvați Copiii România a dotat 55 de unități medicale și de îngrijire pacienți și 79 de cabinete de medicină de familie au primit echipamente de protecție și aparatură performantă.
Peste 6.700 de cadre medicale au fost astfel sprijinite în lupta contra pandemiei cu peste 269.004 echipamente și materiale medicale indispensabile.