Dr. Simin Aysel Florescu, medic primar boli infecţioase, manager al Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş Bucureşti, a explicat că numărul de cazuri de tuse convulsivă este în creştere, mai ales la copii.
Cauza acestei boli este lipsa vaccinului, atrage atenţia medicul.
”Din păcate, vedem tone de tuse convulsivă la copii şi nu numai la copii, ci şi la adulţi. Evident, toţi sunt nevaccinaţi şi lucrul acesta este grav pentru că începem să vedem uşor-uşor forme complicate la copii foarte mici, la sugari. Aşa ceva, din punctul meu de vedere este inacceptabil, câtă vreme există vaccinarea pe care o cunoaştem de zeci de ani şi care este benefică pentru copii şi nu are niciun fel de efecte adverse.
Este cumplit să vezi bebeluşi în pragul apneei, stopului respirator, copii mai mari care au acea tuse măgărească, cum era cunoscută înainte, şi care aduce complicaţii de toate felurile”, a declarat Simin Aysel Florescu, luni, la Medika TV.
Potrivit medicului, sunt între 5 şi 10 internări zilnice cu diagnosticul de tuse convulsivă.
”Lucrurile astea nu ar trebui să se întâmple şi din păcate, numărul de cazuri este constant, dacă nu în creştere. Cred că în fiecare zi la raportul de gardă discutăm de un număr cuprins între 5 şi 10 internări de tuse convulsivă, majoritatea copii”, a mai spus Simin Aysel Florescu.
Întrebată dacă este mai agresivă boala pe o anumită grupă de vârstă, Simin Aysel Florescu a precizat că boala apare în special la bebeluşi.
”Trebuie să spunem faptul că vaccinarea pentru tusea convulsivă, în combinaţie cu difterie şi tetanos, începe la vârsta de două luni. Deci între momentul naşterii şi vârsta de 2 luni, copiii în principiu sunt expuşi la boală dacă cei din jurul lor nu sunt vaccinaţi şi protejaţi, acea imunitate de coconi în jurul bebeluşului şi nou-născutului.
Din moment ce există tot mai multe cazuri în jur, cei între zero şi 2 luni sunt foarte expuşi. Evident că în cazul lor sunt şi cele mai grave forme de boală. Ei pot intra în stop cardio-respirator fără să îţi dai seama, dacă familia nu reacţionează. Gravitatea rezidă din numărul mare de cazuri şi vârsta din ce în ce mai mică. Cei mai fragili sunt cei mai expuşi”, a precizat Simin Aysel Florescu.