Lombosciatica este un tip de durere care afectează nervul sciatic, cel mai lung din corpul uman. Durerea pornește de la coloana lombară și radiază până în partea din spate a coapsei și pe picior și este rezultatul comprimării sau iritării nervului sciatic. Printre cele mai frecvente cauze ale lombosciaticii se numără hernia de disc, stenoza spinală, boala discului degenerativ și spondilolisteza. Alte cauze mai puțin frecvente ale lombosciaticii includ sarcina, tumorile și fracturile.[2] În acest articol, îți vom spune cum se poate diagnostica și trata lombosciatica, dar și ce măsuri ar trebui să iei pe parcursul recuperării.
Cum se diagnostichează lombosciatica?
Primul pas în diagnosticarea lombosciaticii îl constituie identificarea simptomelor. Simptomul principal este durerea, care, după cum menționam mai sus, radiază din partea inferioară a spatelui până la partea din spate a coapsei și pe picior, afectând, de regulă, o singură parte a corpului. Poate fi ușoară sau severă, ascuțită sau constantă. Anumite activități, precum statul prelungit pe scaun, tusea, strănutul sau mișcarea, pot agrava această durere. Pe lângă durere, lombosciatica poate provoca și alte simptome precum amorțeală sau furnicături, care pot apărea oriunde de-a lungul piciorului, în funcție de rădăcina nervoasă afectată. Un alt simptom poate fi slăbiciunea musculară, care poate îngreuna mersul sau ridicarea piciorului. În cazuri severe, poate apărea chiar și pierderea controlului vezicii urinare sau a intestinelor, caz în care este necesară consultarea imediată a medicului.[2]
După identificarea simptomelor, urmează un examen clinic care poate include diverse teste fizice pentru a verifica mobilitatea și sensibilitatea spatelui și picioarelor. Acesta poate oferi indicii dacă nervul sciatic este afectat și poate ajuta la localizarea exactă a problemei.[1][2]
În unele cazuri, medicul poate recomanda investigații imagistice, precum radiografii, tomografii computerizate (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a vizualiza mai bine coloana vertebrală și a stabili cauza exactă a durerii. De exemplu, medicul poate afla, cu ajutorul lor, că lombosciatica este cauzată de un disc herniat. Diferența între lombosciatică și hernie de disc constă în faptul că prima este un simptom, iar cea de-a doua o afecțiune. Asta înseamnă că lombosciatica poate avea și alte cauze și este important să se stabilească un diagnostic clar pentru a putea decide care este cea mai bună opțiune de tratament.[1][2]
Opțiuni de tratament pentru lombosciatică
Tratamentul pentru lombosciatică este complex și individualizat, în funcție de severitatea simptomelor și de sănătatea generală a fiecărui pacient. Lombosciatica ușoară sau moderată răspunde, de obicei, la tratamente non-chirurgicale. Acestea pot implica, de exemplu, remedii simple, precum aplicarea de comprese cu gheață sau calde, ori tratament medicamentos. Kinetoterapia poate fi, de asemenea, foarte eficientă în ameliorarea simptomelor lombosciaticii.[1][2]
În cazuri severe de lombosciatica, când pacienții prezintă simptome precum pierderea controlului intestinului sau vezicii urinare sau durere care nu se ameliorează cu alte tratamente, poate fi necesară intervenția chirurgicală.[1][2]
Sfaturi pentru recuperare
- Fă o vizită la o clinică de kinetoterapie în Cluj. Astfel vei putea beneficia de un program de recuperare personalizat care include diverse tipuri de exerciții fizice și alte tehnici. Exercițiile fizice pot reduce semnificativ durerea și pot îmbunătăți funcționalitatea la pacienții cu lombosciatica.
- Respectă indicațiile date de medic în legătură cu medicația prescrisă, exercițiile fizice recomandate, odihna sau alte aspecte legate de stilul de viață.
- Ai grijă la postură! Menținerea unei poziții corecte, fie că stai jos sau în picioare, fie că ridici un obiect greu, este crucială pentru sănătatea coloanei vertebrale și poate preveni apariția unei crize lombosciatice.
- Acordă-ți timp pentru a te recupera. Nu încerca să ignori durerile de spate, deoarece acest lucru poate duce la agravarea lor. Asta nu înseamnă însă că trebuie să eviți orice formă de activitate fizică. Participarea la activități cu impact redus, cum ar fi înotul, mersul pe jos, yoga sau tai chi, poate fi benefică.
- Adoptă o dietă sănătoasă. O dietă bogată în fructe, legume, proteine și fibre poate reduce inflamația și poate îmbunătăți sănătatea coloanei vertebrale.[1][2]
Lombosciatica poate afecta semnificativ calitatea vieții. Cu toate acestea, prin diagnosticare corectă, tratament adecvat și adoptarea unui stil de viață sănătos, majoritatea persoanelor cu lombosciatică pot experimenta o ameliorare semnificativă a simptomelor și pot avea o viață activă!
Disclaimer: Informațiile furnizate în acest articol nu înlocuiesc vizita la medic. Dacă te confrunți cu lombosciatică, adresează-te unui medic pentru a primi diagnosticul corect și a beneficia de tratamentul adecvat.
Bibliografie:
- „Sciatica - Diagnosis and Treatment”, Mayo Clinic, 2024, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sciatica/diagnosis-treatment/drc-20377441. Accesat la 16 mai 2024.
- „Sciatica: What It Is, Causes, Symptoms, Treatment & Pain Relief”, Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/12792-sciatica. Accesat la 16 mai 2024.