Italia ia măsuri ca să determine româncele care au grijă de bătrâni să se vaccineze

Italia ia măsuri ca să determine româncele care au grijă de bătrâni să se vaccineze
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Două mii de îngrijitoare din Europa de Est lucrează în provincia italiană Arezzo, iar dintre acestea, peste o mie nu sunt vaccinate antiCovid, cele mai multe fiind românce.

Numărul celor care care au grijă de persoanele vulnerabile la domiciliu și nu sunt imunizate este așadar impresionant, scrie arezzonotizie.it.

Departamentul de sănătate publică (ASL) a demarat în aceste condiții o nouă campanie de vaccinare, împreună cu asociații, patronate și farmacii, care vizează tocmai această categorie de lucrători.

ADVERTISING

Datele arată că sunt înregistrați 10.121 de îngrijitori pe teritoriul Unității Sanitare Locale Sud-Est, dintre care 4.118 în provincia Arezzo, 2.144 în provincia Grosseto și 3.859 în Siena. 65% provin din țări din Europa de Est.

"Dacă încrucișăm aceste date cu procentele de vaccinare, vedem că este nevoie să promovăm vaccinarea, în special, la cei din Europa de Est. Femeile de naționalitate română vaccinate cu cel puțin o doză nu ajung la 60%.
Procentaje mai mici se regăsesc doar în Macedonia și Kosovo", explică într-un comunicat de presă departamentul de sănătate publică.

ADVERTISING

Prin urmare, ASL a inițiat o campanie care vizează această categorie.

În primul rând, a fost pregătită o scrisoare deschisă către îngrijitori, au fost identificate sesiuni specifice de vaccinare și a fost inițiată o colaborare cu țările din Europa de Est, mai ales cu România.

A fost reînnoită și colaborarea cu farmaciile, iar acestea și-au confirmat disponibilitatea pentru vaccinuri.

ASLl Toscana Sud Est i-a cerut europarlamentarului român Nicolae Ștefănuță să realizeze un mesaj video, care în prezent este destinat zonei Arezzo, însă ar putea fi difuzat în toată Italia.

ADVERTISING

"Vaccinul este singura soluție care ne-a mai rămas pentru a evita să ajungem la terapie intensivă sau, mai rău, la cimitir. Vă rog, nu mai credeți tot felul de minciuni pe care le auziți”, a spus Ștefănuță.

Și Laura Ghibu, consilier onorific al președintelui Comitetului Național Român pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19, a făcut apel la vaccinare.

”Un studiu al Universității din București a arătat cum teoriile conspirației și, prin anti-vax, au adesea câștig de cauză în fața argumentelor prezentate de autorități. Cuvinte precum libertate, conștiință și alegere sunt mai des auzite decât cuvinte precum datorie, solidaritate și sănătate.

Am mulți prieteni din România care sunt îngrijitori în Italia. Le înțeleg situația și înțeleg sacrificiile pe care le fac pentru familiile lor. Dar pentru ca aceste sacrificii să fie făcute trebuie să fie sănătoși, așa că îi invit să se vaccineze", a transmis Laura Ghibu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇