Guvernul a aprobat contractul cadru 2021-2022: Noi prevederi pentru serviciile medicale private, medicii de familie sau consultațiile la distanță

Guvernul a aprobat contractul cadru 2021-2022: Noi prevederi pentru serviciile medicale private, medicii de familie sau consultațiile la distanță
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul a aprobat, sâmbătă, Hotărârea privind pachetele de servicii şi Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale și a medicamentelor în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022.

Conform unui comunicat transmis de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, hotărârea de guvern va intra în vigoare începând cu data de 1 iulie.

Reamintim că Guvernul a adoptat, joi, și o ordonanţă de urgenţă care prevede că, de la 1 iulie, intră în vigoare măsura contribuţiei personale pentru pacienţii care se adresează furnizorilor privaţi de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru spitalizare continuă pentru cazurile acute.

ADVERTISING

Pacienții vor fi protejați

Potrivit hotărârii, spitalele private aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate pot percepe o contribuţie personală de la pacienţii care optează să acceseze servicii de spitalizare în aceste unităţi.

Au fost introduse reglementări clare, "care vor proteja drepturile pacienţilor şi le vor oferi predictibilitate" asupra costurilor:

  • Consimţământul exprimat în scris al asiguratului cu privire la serviciile spitaliceşti pe care urmează să le primească şi costurile asociate acestora;
  • Devizul estimativ înaintat pacientului la prezentarea acestuia la furnizor, cu valabilitatea de 5 zile lucrătoare de la data înmânării acestuia pacientului. Documentul va cuprinde costurile medicale directe estimate şi costurile serviciilor suplimentare estimate (medicale şi nemedicale)
  • Decontul eliberat la externare.
ADVERTISING

Conform CNAS, printre noile reglementări se numără şi asigurarea unui pachet de prevenţie pentru adulți cu vârste de peste 40 de ani, care prevede până la trei consultaţii pentru evaluarea riscului, intervenţia asupra factorilor şi obiceiurilor de viaţă care determină riscurile, precum şi monitorizarea pacienţilor.

Prevederi noi pentru medicii de familie

De asemenea, a crescut numărul consultaţiilor la domiciliu acordate de medicul de familie pentru un asigurat înscris pe lista proprie.

Astfel, de la 1 iulie se decontează o consultaţie la domiciliu pe lună pentru toate tipurile de afecţiuni cronice/asigurat (în prezent se decontează maximum patru consultaţii/an pentru bolile cronice).

ADVERTISING

Medicii de familie pot acorda noi servicii, conform curriculei de pregătire, pentru pacienţii din listele proprii: spirometrie, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă - braţ, efectuare şi interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate.

Totodată, a fost introdusă o nouă consultaţie la domiciliu pentru urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naştere, în plus faţă de consultaţia la domiciliu de care aceasta beneficiază la externarea din maternitate.

Consultații la distanță

Pacienţii cu afecţiuni cronice pot beneficia în continuare de consultaţii la distanţă acordate de medicii de familie şi de medicii de alte specialităţi din ambulatoriul clinic.

De asemenea, terapiile psihiatrice şi serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped pot fi acordate şi la distanţă.

"Având în vedere efectele pe termen lung constatate la pacienţi după infecţia cu virusul SARS CoV-2, în special la nivel pulmonar şi cardiac, medicii specialişti cardiologi şi pneumologi vor putea recomanda acestora servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi, precum şi de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie", se mai arată în comunicat.

"Este necesar un acces mai bun la serviciile medicale de care pacienţii au nevoie, iar acest Contract-cadru este un prim pas. În foarte scurt timp vom demara consultările pe următorul proiect de Contract-cadru, astfel încât să putem lua în calcul şi analiza, împreună cu toţi partenerii, măsuri mai substanţiale în sistemul de sănătate pentru anii următori", a declarat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS.

Află mai multe și despre:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇