Ghimbirul - proprietăți, beneficii pentru sănătate, contraindicații și recomandări utile

Ghimbirul - proprietăți, beneficii pentru sănătate, contraindicații și recomandări utile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fiecare persoană care conștientizează că menținerea sănătății sistemului imunitar este foarte importantă, va căuta cele mai practice și utile remedii naturiste. Așa cum se știe foarte bine, natura ne oferă remedii excelente, numai să le apreciem la adevărata lor valoare. Ghimbirul se mai numește „planta care face minuni” deoarece dispune de 13 proprietăți benefice pentru sănătate.

Dacă vrei să afli detalii despre beneficiile ghimbirului, modul de consum, contraindicații și recomandări utile, vei descoperi în continuare cele mai utile informații. 

1. Ghimbirul - la ce este bun și ce proprietăți are

Ghimbirul se mai numește popular ghimber și științific se numește Zingiber. Acesta este o plantă erbacee care crește mai ales în regiunile tropicale și are un rizom bogat în uleiuri eterice, ceea ce îi dă o aromă deosebită. Această plantă perenă crește în condiții de umiditate permanentă și de temperatură constantă. Astfel, rizomul crește până la 5-6 centimetri în lungime sau chiar mai mult, dacă sunt îndeplinite condițiile de temperatură și umiditate. Forma rizomului este neregulată, noduroasă și contorsionată.

În bucătăriile din Bangladesh, India, Malaezia și Nepal este foarte apreciat rizomul de ghimbir. Astfel, în unele țări se consumă o băutură răcoritoare numită bere de ghimbir, deși este nealcoolică. 

Ghimbirul cu proprietăți energizante și vindecătoare se cunoaște încă din Antichitate, când se utiliza atât pentru uz extern, cât și pentru uz intern. În acele vremuri, din India se aproviziona Europa cu rădăcina acestei plante miraculoase. Specialiștii au descoperit că rizomul de ghimbir conține compuși fenolici, uleiuri volatile și gingerol. 

ADVERTISING

În România, în unele zone precum Banat și Ardeal se folosește denumirea de „piper alb” pentru rădăcina de ghimbir, datorită gustului său iute și mirosului înțepător. Chiar și grecii contemporani numesc această rădăcină „piperioză”, tot datorită gustului picant. 

De la ghimbir se utilizează în mod special rădăcina sau rizomul, cu rol aromatizant, vindecător, terapeutic, preventiv și nu numai.

Ghimbirul: la ce este bun?

Se poate afirma cu tărie că ghimbirul reprezintă cea mai versatilă plantă condimentară, mai ales din perspectiva utilizării sale în toate tipurile de preparate. Acesta se folosește cu succes în prepararea supelor, sosurilor, felurilor principale, băuturilor și chiar deserturilor. Popularitatea ghimbirului a crescut mai ales când s-a introdus bucătăria asiatică în Europa și au fost îmbrățișate preparatele provenite din acest continent.

Ghimbirul proaspăt este și iute, și aromat. Dacă fierbi ghimbirul, vei avea surpriza să-i crească iuțeala și să-i scadă aroma. Ghimbirul dat pe răzătoare se poate consuma alături de alte plante condimentare și se pot prepara o mulțime de rețete practice și sănătoase.

Dacă prăjești ghimbirul, iuțeala acestuia se va domoli, chiar dacă îl combini cu ceapă sau cu usturoi și alte alimente.

Dacă preferi tehnica folosită de chinezi, conform căreia lași mâncarea să fiarbă la foc mic, se pun feliuțe de ghimbir care-și lasă aroma lent și condimentează mâncarea perfect. În cazul în care dorești să prepari rapid ceva, poți adăuga ghimbir răzuit.

Japonezii consumă cu moderație ghimbirul și îl utilizează pentru aromatizarea unor preparate, după ce obțin suc proaspăt de ghimbir. Se poate folosi cu succes și ghimbirul murat (beni shoga), alături de sushi, conform bucătăriei orientale.

ADVERTISING

În Europa se utilizează ghimbirul la prepararea unor băuturi răcoritoare, la prepararea unor sosuri, la mâncăruri mai grele (fasole, linte, năut, varză) și la deserturi (turtă dulce, biscuiți, cozonac și multe altele). 

În zonele unde se cultivă ghimbir, acesta se utilizează preponderent în stare proaspătă, nu sub formă de praf. Deoarece aroma este mai puternică decât iuțeala, se poate utiliza foarte bine în patiserie, la prepararea unor deserturi. 

Când vrei să utilizezi rădăcină de ghimbir, este necesar să o cureți de coajă și să o folosești în modul cel mai potrivit preparatelor pe care dorești să le realizezi. Astfel, poți felia rizomul curățat de coajă, îl poți răzui și poți să-l pui la uscat dacă vrei. Mai mult, poți pisa rizomul pentru a obține un produs asemănător piperului alb. 

Iată o serie de utilizări ale rizomului de ghimbir, care au scop medical:

  • utilizarea în combaterea răcelii, prin acțiunea asupra plămânilor, splinei și stomacului și prin efectul său sudorific;
  • calmează durerile în gât sau inflamațiile, atenuează sinuzita, răgușeala, micșorează febra, ajută la eliminarea mucozităților și la eliberarea căilor respiratorii;
  • utilizarea în tratarea indigestiei, durerilor abdominale, eliminarea gazelor, stimularea apetitului, neutralizarea toxinelor, chiar și combaterea toxiinfecției alimentare,
  • utilizarea în calmarea sau chiar tratarea durerilor reumatice;
  • are rol de antidot împotriva răului de mare, răului de altitudine sau de mișcare, acționând asupra grețurilor, stărilor de rău de la stomac sau intestine;
  • are un pregnant rol antiasmatic, dovedit de aproximativ 3000 de ani, încă de când se cultiva în China;
  • ajută la tratarea nevralgiilor, spasmelor, grețurilor și vomei, chiar și pentru femeile însărcinate;
  • ajută la tratarea bronșitei și astmului bronșic;
  • înlătură cataracta;
  • combate frigiditatea, având rol afrodisiac.
ADVERTISING

Utilizarea ghimbirului în industria parfumurilor presupune adăugarea căldurii și personalității diferitelor parfumuri și arome, ceea ce dă plusvaloare tuturor produselor obținute.

Utilizarea ghimbirului în industria cosmeticelor este recunoscută în special în țările asiatice. Conform specialiștilor, se produc diferite cosmetice pe bază de ghimbir care tratează alopecia, revitalizează părul, hrănesc epiderma, conferă finețe și suplețe pielii. Se folosește cu succes chiar și în cremele de față, deoarece ghimbirul conține săruri de magneziu și fosfor, precum și aminoacizi.

Ghimbirul se folosește cu randament crescut în medicina alternativă, deoarece s-au obținut rezultate optime în repetate rânduri. Astfel, stimulii din piele și neurotransmițătorii acționează instant în prezența ghimbirului, trimițând semnale creierului. Prin urmare, musculatura se detensionează, inflamația scade și corpul se relaxează ușor. În acupunctură și în aromaterapie se obțin rezultate rapide, spectaculoase.

Proprietățile sale afrodisiace îi conferă ghimbirului rol de stimulent al apetitului sexual, prin detensionarea musculaturii sau sistemului nervos, prin tonifierea și energizarea organismului.

2. Ghimbirul beneficii pentru sănătate și recomandări utile

Acum 3000 de ani, când se folosea rădăcina de ghimbir în China, se considera un adevărat privilegiu să ai asemenea plantă miraculoasă în preajma ta și a casei tale. Cu timpul, s-a cultivat în regiunile din zonele tropicale și subtropicale pentru că s-au descoperit numeroase beneficii ale acestuia. Cel mai mare cultivator de ghimbir este Nigeria, ca și extindere. Cu toate că India produce foarte mult ghimbir, acesta se utilizează pe piața internă. În schimb, China este cel mai mare exportator de ghimbir din lume.

Conform studiilor de specialitate, s-a descoperit că ghimbirul este un aliment cu reale proprietăți vindecătoare, mai ales că ajută foarte mult la menținerea imunității organismului, prin lupta sa cu bacteriile dăunătoare și virusurile. 

Ce se poate obține din ghimbir?

În funcție de scopul pentru care este folosit, ghimbirul este folosit sub formă de: pulbere, tinctură, ulei, capsule sau în stare proaspătă.

Cu ajutorul pulberii sau al ghimbirului proaspăt se poate prepara ceaiul de ghimbir, atât de benefic pentru o mulțime de afecțiuni și cu rol de prevenție.

Ce valori nutriționale are ghimbirul?

Conținutul ridicat de potasiu și magneziu îi conferă rol de energizant, deoarece furnizează 79 Kcal pentru fiecare 100 de grame de ghimbir consumat. De asemenea, conține:

  • 0,8 g de lipide la 100 g;
  • 13 mg sodiu la 100 g;
  • 415 mg potasiu la 100 g;
  • 18 g carbohidrați la 100 g;
  • 1,7 g zahăr la 100 g;
  • 1,8 g proteine la 100 g;
  • 16 mg calciu la 100 g;
  • 5 mg vitamina C la 100 g;
  • 43 mg magneziu la 100 g.

Ghimbirul este și aliment, și supliment alimentar. Acesta se poate găsi la magazine naturiste, sub formă de pulbere sau de capsule.

De ce să consumi ghimbir? Iată o serie de motive pentru care merită să îl încerci!

  • Ceaiul de ghimbir ajută la combaterea indigestiei, balonării, stimulării secreției de bilă;
  • Ceaiul de ghimbir are efect energizant, tonifică sistemul nervos și stimulează memoria;
  • Reduce simptomele asociate stării de gripă sau răceală (greață, vărsături, amețeli, dureri în gât, inflamații ale laringelui, dureri de cap, obstrucționarea căilor respiratorii cu mucozități) prin substanțele sale volatile și rolul lor antioxidant;
  • Combate răul de mișcare, dacă te deplasezi cu mașina sau cu avionul, eliminând stresul, amețeala, transpirațiile reci, care sunt simptome asociate acestuia;
  • Elimină greața și vărsăturile cauzate de sarcină;
  • Ajută la combaterea unor probleme asociate unor intervenții chirurgicale prin tonifierea organismului și ameliorarea unor simptome, fără a renunța la tratamentele alopate sau la recomandările medicilor de specialitate;
  • Ceaiul de ghimbir este eficient chiar și în cazul durerilor menstruale, cu atenție pentru a-l doza corect;
  • Este un aliat de nădejde în lupta organismului cu agenții patogeni;
  • Susține funcționarea normală a sistemului digestiv prin stimularea apetitului, combaterea balonării, eliminarea gazelor intestinale;
  • Proprietățile sale antiinflamatorii contribuie în mod eficient la relaxarea mușchilor încordați, combaterea durerilor de cap cauzate de anxietate,
  • Accelerarea metabolismului îi conferă rolul de ajutor de nădejde în curele de slăbit sau în menținerea greutății corporale optime prin arderea grăsimilor și eliminarea toxinelor din organism;
  • Combate și tratează infecțiile orale, prin inhibarea dezvoltării bacteriilor care pot produce paradontoza, gingivita, aftele bucale și nu numai;
  • Proprietățile de antioxidant puternic sunt de un real folos pentru îmbunătățirea procesului de tonifiere a organismului, de întârzierea îmbătrânirii celulare, de stimulare a memoriei, de sporirea capacității de concentrare;
  • Combate apariția problemelor cardiovasculare prin diminuarea valorilor colesterolului, trigliceridelor, fluidizarea sângelui, scăderea presiunii arteriale, împiedicarea formării cheagurilor de sânge și implicit a apariției accidentelor vasculare;
  • Diminuează inflamațiile, durerile articulare, musculare, efectele nedorite cauzate de luxații sau entorse, relaxează musculatura din zona pelvină în cazul durerilor menstruale;
  • Contribuie la regenerarea foliculilor piloși, prin stimularea creșterii părului sau combaterea calviției;
  • Există ipoteze conform cărora ghimbirul are efecte favorabile în combaterea anumitor forme de boli incurabile precum cancerul prin rolul său de puternic antioxidant, însă nu se va exclude tratamentul recomandat de către medici.

Toate aceste proprietăți miraculoase îi conferă ghimbirului un rol aparte în medicina naturistă sau în menținerea sănătății organismului prin metode alternative.

3. Ghimbirul contraindicații și atenționări speciale

Deși este o plantă miraculoasă, ghimbirul poate acționa diferit în cazul unor persoane cu afecțiuni asemănătoare, deoarece depinde de fiecare organism în parte și de moștenirea genetică pe care o are. 

Ghimbirul proprietăți și contraindicații

Pentru toate afecțiunile la care se recomandă sau, în cazul prevenirii acestora, pentru rolul său puternic antioxidant, ghimbirul poate acționa uneori diferit în funcție de individ sau de starea acestuia. Dacă vrei să urmezi un tratament naturist în care este inclus ghimbirul, este important să dozezi foarte bine cantitățile astfel încât efectele acestuia să fie cele scontate. Dacă tratamentul tău este insuficient documentat sau haotic, poți suporta consecințele nerespectării condițiilor pentru menținerea unui stil de viață sănătos.  În perioada sarcinii, este important să ceri opinia medicului specialist, pentru a continua utilizarea acestei plante. De asemenea, în perioada alăptării se poate altera gustul laptelui de la substanțele conținute de rizomul de ghimbir și este mai bine să previi neplăcerile decât să le tratezi. Când știi ghimbirul pentru ce este bun, vei putea alege schemele de tratament sau prevenție potrivite pentru tine și familia ta, în funcție de recomandările specialiștilor.

Deși un ceai de ghimbir poate fi consumat fără grijă, în cazul copiilor sau al femeilor însărcinate este important să fie consultat un medic specialist  pentru a preveni unele riscuri.

Dacă ai un stomac sensibil, de asemenea, este important să ceri opinia specialistului pentru a nu avea neplăceri. 

În final, este evident că ghimbirul cu beneficii pentru sănătate de necontestat poate să contribuie la îmbunătățirea stării de bine și la eficientizarea procesului de însănătoșire datorită proprietăților miraculoase. Prin urmare, dacă nu ai folosit până acum ghimbirul în alimentație, cosmetică sau tratarea unor probleme de sănătate, merită să încerci.

Sursă foto: freepik.com


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇