Germania a pus la cale o campanie în forță și deja nu mai are doze de vaccin împotriva COVID-19

Germania a pus la cale o campanie în forță și deja nu mai are doze de vaccin împotriva COVID-19

După ce a început în forță, cu aproape 200.000 de oameni deja vaccinați într-o săptămână, campania germană de vaccinare se confruntă cu constrângeri de aprovizionare.

În ciuda unor reticențe, „mașina de vaccinat” germană s-a lansat cu succes pe 27 decembrie, scrie Le Figaro. Primele rezultate ale campaniei de vaccinare în masă indică aproape 190.000 de injecții efectuate, comparativ cu cele câteva sute din Franța.

Scopul declarat al Ministerului German al Sănătății este de a obține imunitatea colectivă până în această vară, cu aproximativ 60% din populație vaccinată.

Germanii își pregătesc „Planul V” de câteva luni. Mai întâi, statul și regiunile (landurile) și-au împărțit sarcinile. Astfel, guvernul federal a plasat comanda pentru vaccin și a aranjat livrarea acestuia în 27 de centre de depozitare, inclusiv în cazărmi unde armata germană este în alertă constantă. Armata (Bundeswehr) îndeplinește acum cea mai importantă misiune civilă de la inundațiile istorice din 2002,  „contingentul Covid” ajungând acum la 20.000 de soldați.

ADVERTISING

Cele 16 landuri asigură apoi transportul vaccinului către centrele regionale și furnizarea de seringi,  pansamente și alte materiale dezinfectante. Contractele cu companiile de transport, în special cu specialiștii germani în echipamente de refrigerare Kühne + Nagel, au fost semnate de câteva săptămâni.

"Vaccinodromuri" și echipe mobile

În câteva săptămâni, landurile au înființat 440 de „vaccinodromuri” în spații mari, ventilate, eliberate din cauza crizei de sănătate (gimnazii, centre de expoziții, săli de concerte, cămine de tineret, velodromuri sau aeroporturi dezafectate). Numai în Berlin, cele șase centre gigantice sunt capabile să facă 20.000 de injecții pe zi.

Majoritatea au și „echipe mobile”, formate dintr-un medic, un soldat și un asistent medical. Aceste echipe au fost cele care au lansat campania pe 27 decembrie, prin vaccinarea persoanelor prioritare (definite printr-un decret din 15 decembrie): rezidenții caselor de bătrâni, asistenții medicali și personalul din spitale expus riscului de infecție. Medicii vor intra în program mai târziu, atunci când vor fi disponibile alte vaccinuri pe piață, în special cele care nu vor necesita refrigerare de -70 grade, așa cum este cazul Pfizer / BioNTech.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Controversele privind aprovizionarea

Germanilor, care par încrezători în vaccin (aproape două treimi sunt dispuși să fie vaccinați, potrivit sondajelor), li s-a spus să-și aștepte rândul. Totul a fost deja pregătit: „Nu ne sunați, vă sunăm noi”, a rezumat - în limba engleză - ministrul sănătății. „Vă rog să vă așteptați convocarea”, i-a rugat Jens Spahn, a cărui popularitate a crescut constant de la debutul crizei de sănătate. Deși nu este oficial un candidat la cancelarie, acest tânăr conservator este văzut ca unul dintre potențialii succesori ai Angelei Merkel.

 În Germania, prin urmare, nu organizarea campaniei este problema, ci lipsa vaccinurilor. Jens Spahn este criticat pentru că a pariat prea mult pe Uniunea Europeană fără a explora alte căi de aprovizionare. Germanii se revoltă față de întârzierile administrative europene, în condițiile în care englezii au început cu două săptămâni mai devreme campania lor, cu un vaccin parțial german!

ADVERTISING

UE a comandat excesiv de precaut o cantitate prea mică de la BioNTech, a declarat neurologul Frauke Zipp, membru al Academiei de Științe „Leopoldina”, institutul care o consiliază pe Merkel în situația de criză sanitară. A fost „o greșeală gravă din partea celor responsabili”, a spus ea. „Lucrurile nu se fac pe la spatele altora”, s-a justificat Jens Spahn, susținând „solidaritatea europeană”.

Căile alternative de aprovizionare

Dacă germanii ar fi plasat mai multe comenzi prin alte canale, ar fi vaccinat deja mult mai mulți oameni. Lipsa dozelor obligă „vaccinodromurile” să ruleze acum la viteză redusă, unele fiind închise complet după deschidere. O mare dezamăgire pentru zecile de mii de medici voluntari care s-au mobilizat, renunțând la concedii.

Șeful BioNTech, Ugur Sahin, a criticat și el strategia de achiziții a UE. „[Europa] credea că și alți furnizori vor fi gata în același timp [cu noi]”, s-a plâns el într-un interviu din Spiegel.

Revista germană de investigații critică UE pentru că a pariat pe calul greșit, plasând comenzi la grupul farmaceutic francez Sanofi și la cel anglo-suedez AstraZeneca, ale căror vaccinuri sunt încă în curs de aprobare. Între timp, ministrul sănătății german a decis să înceapă negocieri cu mai multe grupuri farmaceutice fără a mai trece prin Bruxelles.

Citește textele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇